Стало відомо, який біль голови може свідчити про появу пухлини

Головний біль при мігрені може супроводжуватись порушенням зору, шлунково-кишковими розладами, нудотою, блюванням, нервовою реакцією на світло. Деякі пацієнти при тім відчувають біль у плечах або у всій половині тіла, запаморочення, дзвін у вухах, кашель, очі наливаються кров’ю.

Такий біль зазвичай сильний, пульсуючий, здебільшого болить половина голови. Часто мігрені передує так звана аура, коли перед очима з’являються «мушки» або спалахи світла.

У США у віці від 12 років 28 мільйонів осіб страждають на мігрень, з них 21 млн – жінки від 25 до 55 років. Приблизно в 25% сімей один з її членів страждає на мігрень. А близько 15% жінок, які раніше ніколи не зазнавали нападів мігрені, вперше зіштовхуються з такою проблемою з настанням вагітності. Хоча трапляється також, що головний біль зникає саме в період виношування дитини. Це пов’язано, насамперед, з відсутністю овуляції і місячних, які є найчастішими причинами головного болю.

Американська академія неврології рекомендує проводити сканування головного мозку в таких випадках (при вагітності можливе виконання тільки магнітно-резонансної томографії): якщо є зміни в неврологічному статусі; якщо головний біль атиповий і не вкладається в рамки встановлення діагнозу мігрені; якщо є
доведений імунодефіцит; раптовий сильний головний біль у жінки без подібних скарг до цього. Сканування головного мозку в таких випадках слід проводити, аби не пропустити пухлину головного мозку, аневризму (розширення) мозкових судин, інсульт (порушення кровообігу в судині або кровотеча з розривом судини).

Крім мігрені часто зустрічається головний біль напруги. Що відрізняється середньою інтенсивністю, частіше охоплює всю голову, на відміну від мігрені. Біль напруги стискає голову, як обруч, або спричиняє тягнучі відчуття. Переважно виникає вніаслідок стресу або перенапруження.

Джерело

Поділись


Новини партнерів