Мабуть, важко знайти таку ж практичну і здорову страву, як овочі та м’ясо, приготовані в горщиках. Цей спосіб приготування один з найдавніших, але як і раніше залишається актуальним і улюбленим багатьма професійними кухарями і любителями. Він не вимагає багато уваги і надає величезне поле для імпровізації. Змішувати м’ясо, овочі, крупи і спеції можна стількома різними способами, на скільки вистачить фантазії. А ідеального приготування домогтися не так складно, якщо знати кілька тонкощів і хитрощів, знайомих тим, хто вже полюбив страви в горщиках за їх незмінну користь для здоров’я, смак і економію часу.
Відбір продуктів
Щоб всі продукти приготувалися в горщику, як треба, варто пам’ятати специфіку кожного інгредієнту. Наприклад, цибулю завжди слід класти сирою або трохи підсмаженою. А ось сира морква навряд чи дійде до кондиції разом з іншими складовими. Тому її краще трохи поварити до того, як покласти в горщик. Курку і рибу попередньо обсмажувати не потрібно, а м’ясо можна, якщо є побоювання, що воно не дуже соковите. Картоплю краще різати подрібніше, тому що вона буде готуватися довше м’яса.
Підготовка посуду
Керамічний посуд, який представляють собою горщики, досить ніжний, тому необхідно провести ряд підготовчих заходів до того, як закладати в нього продукти. Так, потрібно на 15 хвилин налити в горщик холодну воду. Це збалансує кількість повітря в порах глини і надалі збереже весь сік страви всередині. Ще один запобіжний захід – кип’ятіння води в горщику. Глиняну ємність потрібно помістити в холодну духовку і довести воду в ній до кипіння.
Тонкощі
Поставивши горщики в холодну духовку, можна забути про них на деякий час, проте поверніться подивитися, чи не виливається і не википає вода. У першому випадку в духовці буде бардак, а в другому смак страви може бути зіпсований від нестачі бульйону. При приготуванні страв в горщиках обов’язково використовувати кришку. Але якщо її з якоїсь причини немає, можна застосувати шматочок тіста, накривши ним ємність. Воно просочиться соком і стане відмінним гарніром до основної страви. Інгредієнти в горщик потрібно закладати шарами і не потрібно перемішувати. Прослідкуйте лише за тим, щоб сіль і спеції пересипали кожен шар.
Що готувати?
Практично що завгодно можна приготувати в горщиках в різних поєднаннях. Страви тушкуються, а не варяться або печуться. Тому у страв, приготованих цим способом, такий неповторний аромат. Єдине обмеження – занадто різні за часом приготування інгредієнти або зовсім вже екзотичні поєднання. Що точно можна не класти в горщики, так це жири. Специфіка глиняного посуду така, що їжа не пристане до стінок і дна, а також не пригорить. Тому їжа з горщику ще й дуже корисна – ніяких канцерогенів і зайвих калорій.
Переваги
Страви в горщиках можуть стати справжнім порятунком для сім’ї, члени якої мають кардинально різні вподобання. Під час приготування звичайної страви складно догодити всім – і тим, хто любить гостре, і тим, кому весь час здається, що пересолили. Три різних горщика з такою ж стравою вирішать проблему. При однакових інгредієнтах можна додати різну кількість солі, перцю і різний набір спецій. Ще одна перевага горщиків – вони не вимагають постійного спостереження. Залишивши їх в духовці на годину-півтори, можна зайнятися справами, поки вечеря готується сама.
Запобіжні заходи
Глиняні горщики – це особливий вид посуду, який вимагає особливого ставлення. По-перше, їх не можна мити в посудомийній машині. По-друге, пориста глина не терпить герметичного стану під час зберігання. Якщо забути зняти кришку, горщики дуже швидко запліснявіють. По-третє, ніяких миючих засобів, інакше ви ризикуєте назавжди залишити в порах горщика запах хлорки або ароматизатора. Нарешті, дотримуйтесь температурного режиму. Не можна ставити холодний горщик в гарячу духовку і гарячий – на мокру або занадто холодну поверхню.
Рецепт чанахі
Інгредієнти на 4 порції
- 500 г баранини
- 2 болгарських перцю
- 2 баклажана
- 2 ріпчасті цибулі
- 4 картоплини
- 3 зубчики часнику
- 4 помідори
- Пучок свіжої зелені
- Сіль і спеції за смаком
Приготування
Нарізані великими шматками баклажани посипати сіллю і дати постояти в стороні, щоб зникла гіркота. Цибулю нарізати півкільцями, а перець і очищену картоплю – кубиками. М’ясо нарізати на невеликі шматки. Все обсмажити окремо до легкої золотистої скоринки. Шарами викласти інгредієнти в горщики – м’ясо, трохи солі, цибуля, баклажани, картопля, болгарський перець і нарізані часточками свіжі помідори, дрібно нарізаний часник, сіль, зелень і спеції. Закрити горщики кришками і відправити на 1,5 години в духовку. Воду додавати не потрібно, сік овочів впорається із завданням.