Страви в горщику: секрети приготування від справжніх майстрів

Страви в горщику:

Мабуть, важко знайти таку ж практичну і здорову страву, як овочі та м’ясо, приготовані в горщиках. Цей спосіб приготування один з найдавніших, але як і раніше залишається актуальним і улюбленим багатьма професійними кухарями і любителями. Він не вимагає багато уваги і надає величезне поле для імпровізації. Змішувати м’ясо, овочі, крупи і спеції можна стількома різними способами, на скільки вистачить фантазії. А ідеального приготування домогтися не так складно, якщо знати кілька тонкощів і хитрощів, знайомих тим, хто вже полюбив страви в горщиках за їх незмінну користь для здоров’я, смак і економію часу.

 Відбір продуктів 

Страви в горщику:

Щоб всі продукти приготувалися в горщику, як треба, варто пам’ятати специфіку кожного інгредієнту. Наприклад, цибулю завжди слід класти сирою або трохи підсмаженою. А ось сира морква навряд чи дійде до кондиції разом з іншими складовими. Тому її краще трохи поварити до того, як покласти в горщик. Курку і рибу попередньо обсмажувати не потрібно, а м’ясо можна, якщо є побоювання, що воно не дуже соковите. Картоплю краще різати подрібніше, тому що вона буде готуватися довше м’яса.

 Підготовка посуду 

 

Страви в горщику:Керамічний посуд, який представляють собою горщики, досить ніжний, тому необхідно провести ряд підготовчих заходів до того, як закладати в нього продукти. Так, потрібно на 15 хвилин налити в горщик холодну воду. Це збалансує кількість повітря в порах глини і надалі збереже весь сік страви всередині. Ще один запобіжний захід – кип’ятіння води в горщику. Глиняну ємність потрібно помістити в холодну духовку і довести воду в ній до кипіння.

Тонкощі

Страви в горщику:

Поставивши горщики в холодну духовку, можна забути про них на деякий час, проте поверніться подивитися, чи не виливається і не википає вода. У першому випадку в духовці буде бардак, а в другому смак страви може бути зіпсований від нестачі бульйону. При приготуванні страв в горщиках обов’язково використовувати кришку. Але якщо її з якоїсь причини немає, можна застосувати шматочок тіста, накривши ним ємність. Воно просочиться соком і стане відмінним гарніром до основної страви. Інгредієнти в горщик потрібно закладати шарами і не потрібно перемішувати. Прослідкуйте лише за тим, щоб сіль і спеції пересипали кожен шар.

 Що готувати? 

Страви в горщику:

Практично що завгодно можна приготувати в горщиках в різних поєднаннях. Страви тушкуються, а не варяться або печуться. Тому у страв, приготованих цим способом, такий неповторний аромат. Єдине обмеження – занадто різні за часом приготування інгредієнти або зовсім вже екзотичні поєднання. Що точно можна не класти в горщики, так це жири. Специфіка глиняного посуду така, що їжа не пристане до стінок і дна, а також не пригорить. Тому їжа з горщику ще й дуже корисна – ніяких канцерогенів і зайвих калорій.

Переваги

Страви в горщику:

Страви в горщиках можуть стати справжнім порятунком для сім’ї, члени якої мають кардинально різні вподобання. Під час приготування звичайної страви складно догодити всім – і тим, хто любить гостре, і тим, кому весь час здається, що пересолили. Три різних горщика з такою ж стравою вирішать проблему. При однакових інгредієнтах можна додати різну кількість солі, перцю і різний набір спецій. Ще одна перевага горщиків – вони не вимагають постійного спостереження. Залишивши їх в духовці на годину-півтори, можна зайнятися справами, поки вечеря готується сама.

Запобіжні заходи

Страви в горщику:

Глиняні горщики – це особливий вид посуду, який вимагає особливого ставлення. По-перше, їх не можна мити в посудомийній машині. По-друге, пориста глина не терпить герметичного стану під час зберігання. Якщо забути зняти кришку, горщики дуже швидко запліснявіють. По-третє, ніяких миючих засобів, інакше ви ризикуєте назавжди залишити в порах горщика запах хлорки або ароматизатора. Нарешті, дотримуйтесь температурного режиму. Не можна ставити холодний горщик в гарячу духовку і гарячий – на мокру або занадто холодну поверхню.

 Рецепт чанахі 

Страви в горщику:

Інгредієнти на 4 порції

  • 500 г баранини
  • 2 болгарських перцю
  • 2 баклажана
  • 2 ріпчасті цибулі
  • 4 картоплини
  • 3 зубчики часнику
  • 4 помідори
  • Пучок свіжої зелені
  • Сіль і спеції за смаком

Приготування

Нарізані великими шматками баклажани посипати сіллю і дати постояти в стороні, щоб зникла гіркота. Цибулю нарізати півкільцями, а перець і очищену картоплю – кубиками. М’ясо нарізати на невеликі шматки. Все обсмажити окремо до легкої золотистої скоринки. Шарами викласти інгредієнти в горщики – м’ясо, трохи солі, цибуля, баклажани, картопля, болгарський перець і нарізані часточками свіжі помідори, дрібно нарізаний часник, сіль, зелень і спеції. Закрити горщики кришками і відправити на 1,5 години в духовку. Воду додавати не потрібно, сік овочів впорається із завданням.

Поділись


Новини партнерів