Лікар пояснила, що буде з організмом, якщо щодня їсти майонез

Майонез – один із найпопулярніших соусів. Ним заправляють салати, додають у супи, присмачують м’ясо для запікання, мажуть на хліб… У чому головна небезпека майонезу і чи правда, що, якщо його приготувати вдома, він буде корисніший за магазинний? Пояснюють лікарі.

У новорічні свята майонезом вдосталь «заправляться» навіть ті, хто особливо не захоплюється цим соусом у щоденному режимі, — адже без рясно политих майонезом салатів та закусок на святковому столі не обійтися. А в чому реальна небезпека майонезу для нашого здоров’я? Чим поганий магазинний соус, і чи може бути альтернативою йому домашній — приготований з олії, яєць та гірчиці? Про це розповіла сертифікований генетик-метаболіст, нутриціолог, Світлана Перес.

— Найчастіше те, що продається в магазинах під назвою «майонез», — просто приготована промисловим способом бовтанка, смак і вигляд якої не має нічого спільного зі справжнім соусом, придуманим французами, — розповіла експертка. — Колір справжнього майонезу нагадує колір меду — він напівпрозорий, має ніжну консистенцію, що нагадує желе і дуже тонкий смак.

При нагріванні правильний майонез розпадається на складові – від нього відокремиться олія, яку можна навіть використовувати для смаження, уточнює експерт.

— Магазинний майонез перетворюється на сковороді на масу молочно-білого кольору, булькаючу та шиплячу — олія з неї не виділяється, хіба що кілька крапель, а врешті-решт цей продукт прилипає до сковороди, поширюючи запах підгорілої манки, — каже лікар.

У промислових майонезах олію частково замінюють молоком чи водою, а свіжі яєчні жовтки – яєчним порошком. Чим більше в такому майонезі води, тим каламутнішим і білішим він вийде.

— Для скріплення складових у магазинному майонезі використовуються стабілізатори та емульгатори. Потрапляючи в організм, ці речовини не додають нам здоров’я – навпаки, знищують здорову кишкову флору, – розповідає експерт.

Якщо їсти майонез щодня, Ви:

“вб’єте” своє серце.

— Якщо перестаратися з промисловим майонезом із неякісними інгредієнтами та надлишком жиру та солі, можна збільшити ризик серцевих захворювань, — попереджає Світлана Перес. Таким чином ви навантажите нирки, заробите головний біль та підвищите тиск. — Магазинний майонез містить понад 100 мг натрію (солі) на столову ложку, а це може спровокувати надмірне навантаження на нирки, тим самим підвищити кров’яний тиск, збільшити ризики інсультів та серцеву недостатність, — пояснює Світлана Перес. — Надлишок солі в раціоні також викликає підвищену сприйнятливість тіла до головного болю, формування каменів у нирках, збільшення розміру серцевого м’яза та остеопорозу.

підвищите рівень поганого холестерину

— Якщо їсти майонез щодня у великих кількостях, можна збільшити рівень холестерину, — попереджає експерт.

наберете зайву вагу

— Звичайний майонез містить приблизно один грам цукру на столову ложку, а ось майонез «з низьким вмістом жиру» містить цукру ще більше — адже чимось потрібно компенсувати смак і консистенцію соусу, — пояснює Світлана Перес. — Надлишок цукру, у свою чергу, підвищує ризик розвитку метаболічного синдрому та набору ваги. Що важливо — дуже важко контролювати кількість майонезу, що споживається, тому ризики накопичення зайвих калорій помітно підвищуються.

Домашній майонез – шкода та користь

Домашня версія майонезу заснована на використанні натуральних яєць та олії, але особливо корисним для здоров’я такий соус теж не назвати, вважає експерт.

— Загалом компоненти домашнього майонезу не викликають претензій до складу, але з кількістю цієї приправи треба бути обережнішими, бо це гіперкалорійна та дуже жирна їжа, — розповідає Світлана Перес. — Дієтологи радять не вживати його щодня через ризики набору ваги та накопичення холестерину.

Щоденна кількість навіть корисного майонезу не повинна перевищувати рекомендованого дозування — однієї чайної ложки, через велику кількість калорій у складі та надто великого одноразового вживання жирів, зазначає Світлана Перес.

Поділись


Новини партнерів