Терапевт Тетяна Романенко розповіла, що дізнатися про проблеми з підшлунковою можна через дискомфорт, що виникає після їжі.
Лікар перерахувала симптоми, за якими можна дізнатися, що підшлункова залоза хвора. Одним з них є болючі відчуття після їжі.
«Це можуть бути болючі відчуття у верхній половині живота, які іноді іррадіюють у спину», – сказала фахівець.
Крім того, патологічний стан залози, що виробляє травні ферменти, веде до нетравлення та появи характерних ознак. Ними є здуття, що виникає після вживання їжі, метеоризм, спазми, рідкий стілець. Романенко наголосила, що, помітивши подібні порушення, потрібно обов’язково консультуватися з лікарем.
До найбільш небезпечних, підказала медик, належать симптоми, що виникають на тлі запалення підшлункової залози – гострого панкреатиту, панкреонекрозу.
“Це виражений больовий синдром, підвищення температури, слабкість, біль, нудота, блювання”.
Романенко констатувала, що розвиток запального процесу у підшлунковій (особливо гострого) є «крайньою, невідкладною ситуацією», коли потрібне термінове звернення до лікарів. У цьому випадку виникає небезпека самознищення залози, яка може переварювати саму себе. Людина за таких обставин ризикує життям.