Вчені назвали напої, які суттєво знижують засвоєння заліза

Залізо є ключовим компонентом гемоглобіну – білка в червоних кров’яних тільцях, який переносить кисень від легень до інших частин тіла. Організм значною мірою залежить від цього кисню: зокрема, він необхідний для розвитку мозку, вироблення гормонів. Таким чином, дефіцит заліза негативно впливає на багато функцій тіла, фізичне та психічне здоров’я.

За даними British Journal of Nutrition, сприяти нестачі важливого мікроелемента може вживання деяких напоїв із тих, які зазвичай називають дуже корисними. Зокрема, всмоктування заліза може бути “придушене” вживанням чаю.

Фахівці пояснюють, що інгібуюча дія напою обумовлена ​​залізозв’язуючими властивостями катехінів у чаї – групи потужних антиоксидантів. Загалом, дослідники зробили висновок, що засвоєння заліза можуть знижувати всі напої, що містять високу концентрацію поліфенолів. При цьому, зазначають експерти, чорний чай, кава і какао можуть бути потужними інгібіторами всмоктування негемового заліза, що міститься переважно в рослинних продукта.

Також погіршувати засвоєння заліза можуть рослинні чаї, наприклад, ромашковий чай або чай із квіток липи, м’яти, а також зелений чай. Фахівці не рекомендують вживати ці напої одразу після їжі, а також пити їх у великій кількості.

Поділись


Новини партнерів