Лікар: вживання кави натщесерце завдає шкоди здоров’ю

Залежність від кави поширена в усьому світі, адже цей напій допомагає людям, позбавленим сну, бадьоро розпочати свій день. Насправді ранкова кава — один із найпопулярніших засобів від порушень сну, але вживання кофеїну після пробудження може порушити гормональний баланс. Незважаючи на те, що він містить потужні антиоксиданти, дослідники рекомендують наповнювати шлунок їжею перед ранковою кавою. Ось чому.

Споживання кави одразу після пробудження може суттєво вплинути на контроль рівня глюкози. Порушення сну та споживання кави незалежно погіршують толерантність до глюкози та чутливість до інсуліну у здорових дорослих.

Міцна чорна кава, випита натщесерце, збільшує реакцію глюкози в крові на їх солодкий напій приблизно на 50 відсотків.

Нове дослідження передбачає, що вживання чорної кави після пробудження може вплинути на рівень цукру в крові і метаболічний контроль. Іншими словами, рівень цукру в крові знижується, коли організм насамперед приймає каву після безсонної ночі.

«Причина в тому, що кава дуже швидко підвищить рівень кортизолу, і організму буде потрібно багато часу, щоб повернутися до нормального стану. Цей гормон контролює наш біологічний годинник і здатність не спати. Споживання кави натщесерце підвищить рівень кислоти в шлунку, що може призвести до здуття живота і блювоти».

Хоча для розуміння довгострокових ризиків потрібні додаткові дослідження, вважається, що порушення метаболізму є фактором ризику таких ускладнень, як діабет.

Поділись


Новини партнерів