Медики назвали продукти, які знижують стрес та покращують сон

Ірландські дослідники виявили, що вживання пребіотичних та ферментованих продуктів може покращити якість життя.

Можливо ви знаєте, що є продукти, які можуть зруйнувати ваш сон. Є також продукти, яких слід уникати під час стресу. З іншого боку, нове дослідження показало, що «психобіотична дієта» може знизити рівень стресу, та поліпшити нічний сон.

У дослідженні, опублікованому в Molecular Psychiatry, взяли участь 45 дорослих віком від 18 до 59 років, які зазвичай дотримувалися дієти з низьким вмістом клітковини. У той час як всі учасники зустрілися із зареєстрованим дієтологом для консультації, дослідники з APC Microbiome Ireland в Університетському коледжі Корку також розділили учасників на дві групи, яким було запропоновано дотримуватись різних дієт. Перший перейшов на дієту, яка слідувала харчовій піраміді. Другу групу попросили дотримуватися «психобіотичної дієти», що включає велику кількість пребіотичних та ферментованих продуктів. Доктор Джон Крайан, провідний автор цього дослідження, сказав, що його дослідницька група вигадала фразу “психобіотична дієта” для позначення “спрямованих на мікробіоту втручань, що підтримують психічне здоров’я”.

Друга група була спеціально проінструктована дотримуватись щоденного меню, яке включало від 2 до 3 порцій ферментованих продуктів (таких як квашена капуста, кефір або чайний гриб), від 5 до 8 порцій круп та від 6 до 8 порцій фруктів та овочів, які є корисними. багаті на пребіотичні волокна (включаючи яблука, банани, капусту, цибулю-порей і цибулю). Їх також просили з’їдати від 3 до 4 порцій бобових щотижня.

Отримані результати показали, що хоча обидві групи відзначили поліпшення сну, учасники, які дотримувалися психобіотичної дієти, також зазнали зниження кількості та інтенсивності стресу, який вони могли відчувати в той час. Крім того, рівень стресу, що сприймається, знижувався тим більше, чим більше учасник дотримувався психобіотичної дієти.

“Дослідження дає багатообіцяючі переваги того, що психобіотична дієта може зробити щодо травлення та стресу”, – говорить Кетрін Джервасіо, доктор медичних наук, зареєстрований дієтолог.

«Стрес впливає на здоров’я травлення та може перешкоджати ефективному засвоєнню поживних речовин, необхідних для боротьби зі стресом та іншими потенційними ризиками, пов’язаними з ним. Необхідні подальші дослідження, але вони дають додаткові докази того, наскільки важливими є дієта та харчування для управління стресом і сном» – зазначає Джервасіо.

Джерело

Поділись


Новини партнерів