Лікар назвала найкорисніші крупи та каші

Лікар-гастроентеролог Ірина Бережна стверджує, що правильна каша – це страва, приготована ​​із цільного зерна.

В інтерв’ю лікаря прозвучала думка про те, що корисними серед каш можна вважати лише ті, що досить довго готуються: запарюються або варяться. Тривале приготування говорить про те, що для каші використовується зерно, яке не може бути зварене за дві-три хвилини (як це, наприклад, відбувається з так званими кашами швидкого приготування).

«Каша має бути із цільного зерна. Крупа, що вариться дві хвилини, і крупа, яка вариться 15-20 хвилин, – це різні продукти за кількістю клітковини», – пояснила Бережна.

За словами медика, каші, приготовані «по-старому» з цільної не подрібненої крупи, забезпечують організм клітковиною, що є своєрідним харчуванням для корисних кишкових мікроорганізмів. Регулярне вживання клітковини ефективно покращує склад бактеріальної кишкової флори, завдяки чому підтримується хороша робота імунної системи, зміцнюється здоров’я загалом.

Інший важливий плюс круп у тому, що, крім клітковини, вони містять білок і мікроелементи, важливі для життєдіяльності організму. Бережна назвала найкорисніші у цьому плані:

“Гречка, нешліфований рис, кіноа, пшоно – всі ці крупи є повноцінними, тому що містять не тільки клітковину, а й мікроелементи, вітаміни групи В, достатню кількість білка”.

Лікар уточнила, що корисні крупи та каші з них іноді стають небажаними у раціоні людей – це може статися, наприклад, через розвиток целіакії (непереносимість білка злакових), а також через алергію.

Однією із найкорисніших експерт вважає манку.

Поділись


Новини партнерів