Онколог: часта печія та здуття живота свідчать про рак підшлункової залози

Пацієнти з раком підшлункової залози можуть відчувати розлад шлунка, що викликає печію, здуття живота та нудоту.

Рак підшлункової залози має найнижчі показники виживання: лише 7% людей живуть протягом п’яти років після встановлення даного діагнозу. Як і за будь-якого раку, чим раніше ви помітите ознаки, тим швидше ви зможете звернутися за лікуванням.

Підшлункова – це залоза, розташована в черевній порожнині, і її основні функції включають вироблення ферментів, що допомагають перетравлювати їжу, та вироблення гормонів, таких як інсулін, для контролю рівня цукру в крові в організмі.

Рак підшлункової залози часто не проявляє ознак на ранніх стадіях. У міру того, як рак росте, є більше шансів помітити певні симптоми. Найбільш поширені з них:

  • Біль у ділянці живота чи спини.
  • Пожовтіння шкіри або білків очей (жовтяниця).
  • Нез’ясовна втрата ваги.

«Симптоми варіюються залежно від того, де рак знаходиться у підшлунковій залозі (у голівці, тілі чи хвості підшлункової залози). Більшість видів раку підшлункової починаються в клітинах, що виробляють травні соки, і називаються екзокринними пухлинами. Найпоширеніший тип раку підшлункової залози називається аденокарциномою», – каже лікар-онколог Андрій Воробйов.

Хвороба може викликати багато інших симптомів, які зустрічаються рідше.

Одним з таких симптомів є розлад шлунка, що супроводжується печією, здуттям живота та нудотою. Однак, це не обов’язково означає, що у вас рак.

«Це поширена проблема серед населення загалом, і для більшості людей це не ознака раку. Якщо це не проходить або не покращується за допомогою ліків, вам слід знову звернутися до лікаря».

Поділись


Новини партнерів