Вчені довели, що нестача сну призводить до смерті

Говорять, що здоровий сон продовжує життя. Тепер вчені довели, що нестача сну справді веде до передчасної смерті. Згідно з новим дослідженням, поганий сон може призвести до більш високого ризику розвитку множинних хронічних захворювань і ранньої смерті.

Дослідження вчених Університетського коледжу Лондона, опубліковане в журналі Plos Medicine, показало, що сон менше п’яти годин за ніч на чверть підвищує ризик передчасної смерті людей похилого віку. Фахівці вивчали показники 7864 людей віком від 50 років протягом 25 років, відстежуючи моделі сну та проблеми зі здоров’ям.
Дослідники вивчили взаємозв’язок між тривалістю сну, смертністю та наявністю у людини двох або більше хронічних захворювань (мультиморбільність), таких як хвороби серця, рак чи діабет протягом 25 років.

У людей, які повідомили про п’ять годин сну або менше у віці 50 років, на 20% частіше діагностували хронічне захворювання та на 40% частіше діагностували два або більше хронічних захворювань протягом 25 років, порівняно з людьми, які спали до семи годин.

Крім того, сон протягом п’яти годин або менше у віці 50, 60 і 70 років був пов’язаний з підвищеним ризиком мультизахворюваності на 30% до 40% порівняно з тими, хто спав до семи годин.

Дослідники також виявили, що тривалість сну в п’ять або менше годин у віці 50 років була пов’язана з 25% підвищеним ризиком смертності протягом 25 років спостереження. Вчені пояснюють, що коротка тривалість сну збільшує ризик хронічних захворювань, які, в свою чергу, збільшують ризик смерті.

Ведучий автор, доктор Северін Сабіа (Інститут епідеміології та охорони здоров’я UCL):

“У міру того, як люди стають старшими, їхні звички та структура сну змінюються. Тим не менше, рекомендується спати від 7 до 8 годин на добу, оскільки тривалість сну пов’язана з окремими хронічними захворюваннями. Наші результати показують, що коротка тривалість сну пов’язана з мультизахворюваністю.”

За словами експертів, щоб забезпечити найкращий нічний сон, важливо створити комфортні умови, наприклад, забезпечити тиху, темну та комфортну температуру у спальні перед сном. Також рекомендується вимикати електронні пристрої та уникати великих прийомів їжі перед сном. Фізична активність та вплив світла протягом дня також можуть сприяти гарному сну. В рамках дослідження вчені також оцінили, чи впливає сон протягом тривалого часу (дев’ять годин чи більше) на стан здоров’я. Не було чіткого зв’язку між тривалістю сну віком 50 років та полізахворюваністю у здорових людей. Однак, якщо в учасника було діагностовано хронічне захворювання, то велика тривалість сну була пов’язана приблизно з 35% підвищеним ризиком розвитку іншого захворювання.

Дослідники вважають, що це може бути пов’язане із супутніми захворюваннями, що впливають на сон.

Джо Вітмор, старша медсестра Британського фонду серця, пояснила:

“Достатній сон дозволяє вашому тілу відпочити. Існує безліч інших способів, за допомогою яких поганий сон може збільшити ризик серцевих захворювань або інсульту, у тому числі за рахунок збільшення запалення та підвищення артеріального тиску”.

Поділись


Новини партнерів