Лікар попередила про небезпеку деяких видів хліба

Лікар-дієтолог Дарина Русакова: хліб може виявитися як корисним, так і шкідливим для організму, все залежить від його кількості та сорту, а також від особливостей конкретної людини.

Русакова повідомила, що розумна кількість цільнозернового, бездріжджового або чорного хліба буде корисною для організму. Такий продукт є хорошим джерелом харчових волокон, що живлять корисну кишкову мікрофлору, а також перешкоджають підвищенню холестерину та цукру в крові.

«У 100 г цільнозернового та чорного хліба міститься приблизно 20–25 відсотків від добової норми грубих волокон».

Фахівець наголосила: правильний чорний хліб готується лише з житнього борошна без використання білого. Житній хліб – один із найкорисніших для кишечника, а також нервової системи.

Водночас лікарка попередила про небезпеку деяких видів хліба. Наприклад, білий пшеничний батон або булочка, що містять дуже мало клітковини, можуть сприяти сплеску рівня цукру в крові. Будучи продуктами з високим глікемічним індексом, вони можуть легко призвести до появи жиру на животі та зайвих кілограмів – особливо, якщо використовується натще або у великій кількості.

“У промисловому хлібі, крім усього іншого, часто міститься занадто багато солі”, – додала Русакова.

Також експерт нагадала, що далеко не всім людям можна їсти житній хліб. Він протипоказаний при низці патології ШКТ та маленьким дітям.

Поділись


Новини партнерів