Неправильний час прийому статинів призводить до небезпечних наслідків

Статини врятували незліченну кількість життів за десятиліття, що минули з їхньої першої появи на ринку. Новаторський препарат знижує вироблення холестерину у печінці, тим самим знижуючи ризик серцевих захворювань. Щоб отримати максимальну віддачу від прийому статинів та знизити потенційні ризики, важливо «дотримуватися одного й того ж часу» під час прийому статинів, каже Національна служба охорони здоров’я.

«Приймайте аторвастатин раз на день. Ви можете приймати його в будь-який час, якщо ви дотримуєтеся одного і того ж часу щодня. Послідовний режим «запобігає надто високому або надто низькому рівню в крові», – каже лікар-кардіолог Олег Варфоломєєв.

Іноді лікарі можуть рекомендувати приймати препарати ввечері.

Тіло виробляє найбільше холестерину вночі.

«Якщо ви не знаєте, коли приймати ліки, зверніться за порадою до свого лікаря».

Статини короткої дії «значно ефективніші» у зниженні рівня ЛПНЩ («поганого» холестерину), якщо їх приймати ввечері, а не вранці.

Статини тривалої дії, з іншого боку, мали «майже еквівалентну ефективність незалежно від часу прийому протягом дня, крім невеликого, але статистично значущого ефекту» на рівні ЛПНЩ.

Статини короткої дії включають правастатин, симвастатин, ловастатин та флувастатин з періодом напіввиведення від двох до п’яти годин.

Поділись


Новини партнерів