Регулярна та надмірна кількість вживаного рафінованого зерна сприяє розвитку раку печінки – цей висновок вчених був опублікований журналом Gastroenterology. Вживання продуктів, що містять рафіновану клітковину, фахівці пов’язують із збільшенням у крові компонентів, що активують запалення. З його високим рівнем в організмі тісно пов’язаний ризик виникнення раку.
Група вчених експериментувала з мишами, які отримували оброблений інулін, що є одним із типів харчових волокон. Згодом приблизно в однієї з кожних 10, здавалося б, здорових мишей розвинувся рак печінки – захворювання, яке вважається дуже рідкісним у гризунів.
Дослідники виявили, що миші, у яких розвинулися злоякісні пухлини, мали високі концентрації жовчних кислот у крові через судинний дефект. Їхня кров містила дуже високі рівні мікробних продуктів, які можуть викликати запалення – одну з ключових причин раку. Коли у тварин виникало запалення, їхній організм реагував, розвиваючи протизапальну реакцію, яка послаблювала імунну відповідь, а також знижувала здатність імунної системи виявляти та вбивати ракові клітини.
Медики вважають, що у людей організм реагує так само.
«Помічено, що у чоловіків з високим рівнем жовчних кислот у крові, які починали вживати велику кількість рафінованого зерна, ризик раку печінки був на 40 відсотків вищим».
Фахівці рекомендують з великою обережністю вживати глибоко перероблену клітковину та продукти з рафінованого зерна, насамперед білого рису та пшениці.