Лікар: жир на животі доводить до діабету та цирозу печінки

Лікар-дієтолог з Німеччини Маттіас Рідл розповів, що скупчення жиру на животі, особливо вісцерального, загрожує розвитком небезпечних наслідків для організму та здоров’я.

Ми надто багато їмо і надто мало рухаємось – з цієї причини збільшуються відкладення вісцерального жиру на животі, розповів медик. Маттіас Рідл закликав пам’ятати, що жир виділяє речовини-месенджери, і якщо вони у великій кількості потрапляють у кровообіг, це може серйозно позначитися на здоров’ї.

Небезпека для серця та легень. Доктор Рідл констатував, що черевний жир збільшує ризик серцево-судинних захворювань

Вісцеральний жир виділяє специфічні білки, які пригнічують здатність організму руйнувати тромби. Це збільшує ризик тромбозу або емболії, коли згусток крові переміщається і блокує судини. Внаслідок цих порушень серце або легені перестають достатньою мірою забезпечуватися киснем і важливими поживними речовинами, клітини серцевого м’яза відмирають, і в гіршому випадку виникає ризик серцевого нападу», – попередив експерт.

Ризик діабету. Зростаючий жир на животі також збільшує ризик розвитку діабету 2 типу. Коли клітини переповнені жиром, виробляється менше тканинного гормону адіпонектину. Згодом це призводить до резистентності до інсуліну, при якій цукор накопичується в крові та підвищується його рівень, пояснив лікар.

Зниження активності мозку. Згідно з дослідженням Університету штату Айова, надлишок жиру на животі погіршує здатність мислити, особливо у людей похилого віку. Речовини-посередники запалення з вісцерального жиру активують імунну систему мозку і таким чином знижують його розумові здібності.

Цироз печінки. За словами фахівця, печінка може сильно постраждати від скупчення вісцерального абдомінального жиру. Сьогодні приблизно кожна третя людина старше 40 років має ті чи інші ознаки ожиріння печінки, спричиненого не надмірним вживанням алкоголю, а поганим харчуванням та відсутністю фізичних вправ.

“Якщо більше третини печінки складають жирові відкладення, існує ризик цирозу”, – уточнив доктор Рідл.

Поділись


Новини партнерів