Гастроентеролог: дефіцит вітаміну В12 пов’язаний із п’ятикратним збільшенням ризику раку шлунка

Дефіцит білків та вітамінів є поширеним побічним ефектом раку, тому що запалення часто впливає на механізми організму, але рідко вони ідентифікуються як причина захворювання.

Рак шлунка – поширене злоякісне новоутворення, яке часто виявляють на пізніх стадіях, коли воно стає стійким до лікування. У великої кількості пацієнтів спостерігається втрата ваги та біль у животі, але нечіткий характер цих характеристик ускладнює їх виявлення. Серед факторів ризику захворювання, що піддаються зміні знаходиться дефіцит вітаміну B12.

“Первинний рак шлунка є фатальним злоякісним новоутворенням з поганим прогнозом, оскільки пацієнти залишаються безсимптомними до пізньої стадії прогресування”, – каже гастроентеролог Олександра Алісова.

Хоча певного способу запобігти захворюванню не існує, багатьох факторів ризику можна легко уникнути. Поширеність дефіциту B12 становить близько шести відсотків у людей віком до 60 років. Однак у людей віком від 60 років поширеність суттєво зростає до 20 відсотків.

“Це пов’язано з тим, що у людей похилого віку частіше спостерігається нестача шлункової кислоти, яка потрібна організму для засвоєння B12”.

Цей дефіцит шлункової кислоти може бути основною причиною раку шлунка. Але не лише люди похилого віку перебувають у групі ризику.

Поділись


Новини партнерів