Експерт: анемія підвищує ризик смерті на понад 50%

Є багато елементів, які об’єднуються, щоб допомогти людям жити довше. Серед них збалансоване харчування та регулярні фізичні вправи, які багато хто вважає найважливішими. Однак інші фактори можуть також грати роль, наприклад, анемія.

Для розвитку науки про старіння людини важливим є вивчення впливу певних дієт, певних звичок і певних тенденцій, що впливають на довголіття.

“Дослідження показало, що захворювання крові, відоме як анемія, може вплинути на чиюсь тривалість життя. Залізодефіцитна анемія, виникає, коли організму не вистачає заліза. У поєднанні зі слабкими м’язами дефіцит може збільшити ризик смерті протягом 10 років на 64 відсотка у чоловіків та 117 відсотків у жінок”, – каже лікар-терапевт Ірина Андрєєва.

Навіть сама по собі анемія суттєво впливає на організм, збільшуючи ризик передчасної смерті на 58 відсотків для чоловіків. Тим часом, втрата м’язової сили, також відома як динапінія, збільшує ризик передчасної смерті для жінок на 68 відсотків.

Під час аналізу враховувався той факт, що загальний ризик смертності був вищим у учасників з анемією. Це не залежало від інших факторів, таких як вік, куріння, фізична активність, сімейний стан та когнітивні здібності.

Гіпоксія може спричинити низку змін в організмі, таких як розширення периферичних артерій та зниження утворення капілярів.

“Гіпоксія також може спричинити дисфункцію міокарда та неадекватно активувати гормональну систему [ренін-ангіотензин-альдостерон], яка, серед іншого, контролює артеріальний тиск”.

Поділись


Новини партнерів