Деякі продукти харчування мають сильний канцерогенний вплив на організм, але нестача поживних речовин може бути настільки ж руйнівною. На думку експертів, дефіцит йоду, від якого страждають мільярди людей у всьому світі, може призвести до підвищеного ризику раку щитоподібної залози.
Дефіцит поживних речовин часто розвивається непомітно, але його раннє виявлення важливе для запобігання подальшим ускладненням. Якщо їх не лікувати, вони можуть мати далекосяжні наслідки для здоров’я, включаючи розвиток зобу та раку. Нестача йоду, який має вирішальне значення для синтезу гормонів щитоподібної залози, при неадекватному лікуванні може призвести до раку.
“У глобальному масштабі приблизно два мільярди людей страждають від дефіциту йоду, з яких 50 мільйонів мають клінічні прояви”, – каже ендокринолог Антоніна Гурєєва.
Цієї поживної речовии особливо багато в таких харчових продуктах:
- Водорості.
- Риба.
- Йодована сіль.
- Молочні продукти.
- Яйця.
- Курка.
Дефіцит йоду залишається найпоширенішою причиною гіпотиреозу у всьому світі, оскільки він має вирішальне значення для синтезу гормонів щитоподібної залози.
«Якщо споживання йоду людиною падає нижче приблизно 10-20 мкг/день, виникає гіпотиреоз, стан, який часто супроводжується зобом. Зоб зазвичай є ранньою клінічною ознакою дефіциту йоду. Хронічний дефіцит йоду може бути пов’язаний із підвищеним ризиком розвитку фолікулярної форми раку щитоподібної залози», – пояснює лікар.
Коли зоб раковий, злоякісність рідко проявляється, поки хвороба не досягає пізніх стадій.
Хто схильний до найбільшого ризику дефіциту:
- Люди, які не використовують йодовану сіль.
- Вагітні жінки.
- Вегани та люди, які їдять мало чи зовсім не їдять молочні продукти.
- Люди, які мешкають у регіонах з бідними йодом ґрунтами.
- Люди з прикордонним станом йоду, які вживають продукти, що містять гойтрогени.