Люди, які досолюють їжу за столом, наражаються на більш високий ризик передчасної смерті.
Вчені дійшли висновку, що натрій, який міститься в харчовій солі, збільшує ризик онкології, високого кров’яного тиску та інсульту. Оцінити загальне споживання людиною шкідливої харчової добавки допомагає аналіз сечі.
У західній дієті сіль, що додається за столом, становить 6-20 відсотків загального споживання речовини. Це дає унікальну можливість оцінити зв’язок між споживанням натрію та ризиком смерті, – зазначив професор Ці.
Вчені проаналізували дані близько 500 тисяч людей. Учасників опитували, як часто вони додавали сіль за столом.
Дослідники встановили, що у любителів додавати сіль у їжу ризик померти раніше виявився на 28 відсотків більшим, ніж у тих, хто ніколи не використовував сільничку або робив це рідко. Про це повідомляється у дослідженні, опублікованому в журналі European Heart Journal.