Вчені: проблеми зі щитовидкою збільшують ризик старечого недоумства

Люди із недостатньо активною щитоподібною залозою мають підвищений ризик розвитку деменції. Такого висновку дійшли вчені з Браунівського університету в США.

Порушення роботи щитоподібної залози у літньому віці пов’язані з підвищеною небезпекою старечого недоумства. Як встановили дослідники, люди похилого віку з гіпотиреоїдизмом або зниженою активністю щитовидки можуть мати більш високий ризик розвитку різних форм деменції. Гіпотиреоїдизм розвивається у той момент, коли щитоподібна залоза не виробляє адекватної кількості гормонів.

Хоча для підтвердження отриманих висновків необхідно провести додаткові дослідження, люди повинні знати, що порушення в роботі щитовидки здатні стати причиною підвищення ризику деменції. До характерних симптомів гіпотиреоїдизму відносяться уповільнений метаболізм, постійне почуття втоми, збільшення у вазі та підвищена чутливість до холодної погоди.

Іноді розлади щитоподібної залози, пов’язані з ризиком деменції, бувають виліковними. Автори дослідження проаналізували історії хвороб 7843 осіб з нещодавно діагностованою деменцією, що проживають на Тайвані. Ці дані порівняли із записами за аналогічною кількістю людей, у яких старечого недоумства не було. Вчених особливо цікавила наявність гіпотиреоїдизму чи гіпертиреодизму, тобто надмірної активності щитоподібної залози, що виробляє значно більший рівень гормонів. А це призводить до раптової та незапланованої втрати ваги та прискореного серцебиття.

Поділись


Новини партнерів