Онколог назвав ключові ранні ознаки раку кишечника

Рак кишечника є однією із основних хвороб-убивць, але його раннє виявлення майже напевно врятує вам життя. Пропонуємо вашій увазі ключові ранні симптоми, які ви не повинні ігнорувати.

Він частіше вражає чоловіків, ніж жінок: у кожної 18 жінки рак кишечника діагностується протягом життя, порівняно з одним із 15 чоловіків.

“Рак кишечника добре піддається лікуванню, якщо його виявити на ранній стадії, і, згідно з дослідженням, майже всі пацієнти виживають, якщо їх діагностують на першій стадії”, – каже онколог Андрій Воробйов.

Це може швидко змінитись у міру прогресування хвороби, і рання діагностика є ключем до збільшення ваших шансів на виживання.

Наступні фактори підвищують ризик розвитку захворювання:

  • Вік старше 50 років.
  • Сильний сімейний анамнез раку кишечника.
  • Наявність в анамнезі доброякісних новоутворень (поліпів) у кишечнику.
  • Тривале запальне захворювання кишечника, таке як хвороба Крона або виразковий коліт.
  • Діабет 2 типу.
  • Нездоровий спосіб життя.
  • Кров у стільці.

Кров у стільці – добре відомий симптом раку кишечника, але він відрізняється від інших станів, які можуть спричинити цей симптом. Кровотеча з меншою ймовірністю може бути спричинена раком кишечника, якщо у вас немає інших симптомів, таких як геморой.

Схуднення. Втрата ваги є поширеним симптомом багатьох захворювань і не обов’язково вказує на те, що це рак кишечника.

“Оскільки рак може викликати непрохідність кишечника, швидке відчуття ситості та нездатність з’їсти стільки ж, як зазвичай, є причиною зміни ваги. Ненавмисна втрата ваги зазвичай є одним із перших симптомів”, – каже онколог.

Втома. Знову ж таки, втома може бути викликана цілою низкою факторів, але може бути звичайним явищем у ході боротьби з раком, незалежно від того, на якій стадії він знаходиться.

Втома може виникнути, якщо поліпи або пухлини кровоточать у травному тракті, що згодом призводить до втрати заліза та, можливо, до залізодефіцитної анемії.

“Втома, коли у вас рак, може бути дуже випадковою, і її майже неможливо полегшити, тому, якщо ви відчуваєте хронічну втому і не в дусі, настав час відвідати свого терапевта”, – радить лікар.

Поділись


Новини партнерів