Експерти розповіли, які фактори найчастіше призводять до інсульту

Дослідження даних 4354 пацієнтів, які пережили інсульт, показало основні закономірності виникнення судинних катастроф. При цьому 67% із них навіть не знали, що входять до групи ризику.

Швейцарські дослідники оприлюднили дані спостережень за пацієнтами, які пережили інсульт.

Вивчивши кілька тисяч медичних карток, фахівці виявили чотири основні фактори ризику. У 61% випадку у пацієнтів із судинними катастрофами спостерігався підвищений рівень холестерину, у 23% — високий кров’яний тиск, у 10% відзначено фібриляцію передсердь, а ще 5% мали діабет.

У 67% ці стани не були діагностовані перед інсультом. Тобто пацієнти навіть не знали, що входять до групи ризику.

Дані швейцарських учених, озвучені під час нещодавнього конгресу Європейської неврологічної академії, підтверджуються їхніми колегами зі США. За інформацією кардіолога Хумаюна Мірзи з Техасу, США, лише 25% людей, які перенесли інсульт, знали про свою схильність до цього захворювання.

При цьому методи діагностики рівня холестерину та цукру, показників тиску, а також серцевого ритму існують і доступні. Але мало хто вдається до діагностики на ранній стадії. Деякі медики називають ці стани тихими вбивцями, оскільки вони можуть довго не проявляти себе.

«У багатьох людей немає ранніх ознак, тому вони дізнаються про свій стан лише після госпіталізації з інсультом. — каже Ненсі Мітчелл, медсестра з 37-річним досвідом. — Це відбувається часто, тому що фактори ризику інсульту розвиваються повільно, здебільшого протягом десятиліть».

Як профілактику інсульту медики рекомендують контроль за станом здоров’я, правильне харчування та помірні фізичні навантаження.

Джерело

Поділись


Новини партнерів