Високий рівень холестерину діагностується при дуже великій кількості ліпідів, що циркулюють у кровотоці. Згодом вони поступово накопичуються на внутрішній оболонці артерій, у результаті стінки звужуються і тверднуть. В той час, як алкоголь є добре відомим фактором погіршення серцево-судинної системи, один тип напою може фактично забезпечити захист, знижуючи рівень холестерину ЛПНГ.
Холестерин переноситься двома різними типами білків – ліпопротеїнами низької щільності та ліпопротеїнами високої щільності.
Останній називають «поганим» холестерином, тому що він сприяє потовщенню стінок артерій. Перший, з іншого боку, допомагає позбутися його.
Взаємозв’язок між алкоголем та холестерином є предметом гарячих суперечок, але є свідчення того, що деяким людям із високим рівнем холестерину корисно пити помірну кількість червоного вина.
Частково це пов’язано з тим, що червоне вино містить вищий рівень натуральної рослинної хімічної речовини ресвератролу, який захищає стінки артерій від пошкоджень.
«Ресвератрол може допомогти запобігти пошкодженню кровоносних судин, знизити рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНГ) та запобігти утворенню тромбів», – каже дієтолог Василіса Пономарьова. – Дослідники експериментували з використанням низьких доз ресвератролу у 40 пацієнтів із ішемічною хворобою. Автори помітили, що прийом ресвератролу показав значно знижений рівень холестерину ліпопротеїнів низької густини».
Деякі види алкоголю підвищують рівень холестерину ЛПВЩ, тим самим знижуючи «поганий» рівень. Однак червоне вино ймовірно є найбільш корисним через поліфенольні антиоксиданти, що містяться в ньому.
“Алкоголь може підвищити рівень хорошого холестерину ЛПВЩ на 5-15 відсотків, як показали дослідження. Червоне вино особливо корисне, тому що поліфенольні антиоксиданти, що містяться в ньому, можуть також знижувати рівень ЛПНГ”.