Вчені назвали овочі, які продовжують життя, краще захищаючи від інфарктів та інсультів

Вчені говорять про особливу користь для здоров’я деяких овочів – група хрестоцвітих, за їхніми словами, сприяє продовженню життя краще за інших.

«Загалом користь овочів для здоров’я, безперечно, численна, враховуючи, що в них мало калорій але багато вітамінів та клітковини. Однак є одна група овочів, яка може збільшити ваші шанси на довге життя значніше за інші», – висновок про це було зроблено вченими з Університету Західної Австралії.

За словами науковців, дослідження овочів сімейства хрестоцвітих (цвітна капуста, броколі, брюссельська капуста) показало: вживання трьох або більше порцій цих рослинних продуктів знижує швидкість процесу затвердіння та звуження артерій, також відомого як атеросклероз. Саме атеросклероз є найчастішою причиною захворювань периферійних судин, серцевих нападів, інсультів.

В рамках дослідження вчені порівняли показники здоров’я жінок віком 70 років та старших, які їли різну кількість овочів. Виявилося, що у тих учасниць, які щодня з’їдали щонайменше 225 грамів овочів, стінки артерій були потовщені найменшою мірою порівняно з тими, хто нехтував овочами. Особливо позитивно на стані кровоносних артерій позначалося вживання хрестоцвітих овочів – капусти, брюссельської капусти, цвітної капусти, броколі.

Дослідники підкреслюють, що такі овочі є дуже хорошим джерелом низки поживних та біоактивних фітохімічних речовин – наприклад, сірковмісних сполук глюкозинолатів. У процесі травлення глюкозинолати розпадаються на біологічно активні сполуки, що уповільнюють прогрес атеросклерозу. Деякі з цих сполук (індоли, ізотіоціанати) також можуть знизити ризик розвитку раку.

Крім капустяних, до хрестоцвітих овочів відносяться рукола, хрін, крес-салат, редис, ріпа, гірчиця.

Поділись


Новини партнерів