Лікар-дієтолог Ірина Гуляєва розповіла про продукти харчування, які можуть бути дуже корисними для розчинення тромбів у кровоносних судинах.
Тромби осідають в артеріях та судинах у вигляді щільних кров’яних згустків. Людський організм має здатність розчиняти тромби, проте він може впоратися не з кожним згустком. Якщо тромб зберігається, він негативно впливає на кровообіг і сприяє розвитку ішемії, наслідком якої може стати навіть смерть.
“Тромби можуть з’являтися через пошкодження стінки судини, порушення згортання крові або її застій – причинами цього можуть стати неправильне харчування, травма, перенесена операція або порушення обміну речовин, тривале перебування людини в одній позі без рухів”, – повідомила Гуляєва.
Медик уточнила, що тромбоз може бути венозним або артеріальним, здатним проявлятися у гострій формі або бути хронічним.
«Найбільшу небезпеку становить артеріальний тромбоз».
Лікарем було названо продукти, які допомагають організму швидко видаляти тромби. Так, дуже корисна у цій справі куркума. Компонент спеції куркумін має властивості антикоагулянту, також дає протизапальний ефект.
Також розріджувати кров допомагає кориця, але цим продуктом важливо не зловживати. У надлишку кориця негативно впливає на печінку.
Корисним для швидкого видалення тромбів було названо і часник. Споживання овочів загалом сприятливо б’є по стані кровоносної системи, має протизапальну дію.
Інші продукти, які медик включила до списку натуральних розчинників крові, що сприяють розчиненню тромбів:
- Імбир.
- Сухе червоне вино.
- Продукти з вітаміном E: мигдаль, насіння соняшника, цільнозернові крупи, олія.
- Риба: лосось, форель, тунець.
У той же час, зауважила експерт, вживання цих продуктів потребує помірності, акуратності – неправильне або надмірне, воно може давати небажані ефекти.