Вітчизняний дієтолог Оксана Скіталінська надала детальні рекомендації щодо омолоджувального раціону харчування. І життя буде довгим і щасливим!
Харчуватися потрібно 3-4 рази в день, бажано в один і той же час. Кожен прийом їжі має бути збалансованим і різноманітним, тобто містити білкову страву овочеву (з різних овочів), корисні жири.
– Вибирайте якісний білок: яйця, кисломолочні продукти, нежирні сорти птиці та м’яса, рибу (якщо морську, то краще — солоні оселедець та скумбрію, попередньо вимочені), з бобових — сочевицю (легше засвоюється, ніж квасоля та нут),
гриби у виглядів супів-пюре та паштетів. Якщо кількість білка у віці 40-60 треба зменшувати, то після 65 — навпаки, збільшувати. Дефіцит білка веде до втрати м’язів, остеопорозу, слабкості, поганого засвоєння їжі і ризику онкозахворювань.
М’ясні та рибні страви бажано готувати в меленому вигляді — паштети, фрикадельки, тефтельки. Так легше засвоюється.
– Серед круп надавайте перевагу гречаній, вівсяній, жовтому пшону, додавайте до них насіння льону.
— Корисні жири: насіння льону (краще, ніж лляна олія), насіння гарбуза, соняшника, горіхи (але не смажені), оливкову нерафіновану олію, вершкове масло 82% жирності, омега-3 жири.
– Особливо цінними є вітамін С (смородина, настій шипшини, петрушка, червоний перець), вітамін Д (печінка тріски), магній (висівки вівсяні та рисові).
– Скоротіть до мінімуму надходження цукрів з їжею – замість цукерок та печива – ягоди, 1-2 фрукта в день.
– Рекомендований розміру порцій: це приблизно, як два складені докупи кулаки.
– Обов’язково вживати квашені продукти: капусту, огірки, мочені яблука, буряковий квас. Це омолоджує мікрофлору та захищає від багатьох хвороб.
Група омолоджувальних продуктів:
– зелені листові овочі (особливо – петрушка, капуста, шпинат, рукола);
– порошок куркуми;
– зелений чай;
– імбир;
– часник та цибуля;
– напій з цикорію;
– топінамбур сирий;
– насіння льону;
– морква сира та гарбуз (може бути запеченим);
– чорна смородина, чорноплідна горобина, малина, вишня, журавлина.
Кулінарна обробка: виключно відварювання та зрідка – тушкування.