Вживання деяких напоїв приносить особливу користь гіпертонікам, оскільки сприяє зниженню підвищеного тиску.
Гіпертонія – це стан, у якому кров, що перекачується через артерії, постійно впливає їх стінки з сильним тиском. З часом стінки артерій в результаті такого тиску слабшають і зазнають пошкодження – це, у свою чергу, підвищує ймовірність серцевого нападу, інсульту, захворювання нирок.
Що допомагає при гіпертонії. Медики констатують, що однією з перших ліній захисту від підвищення артеріального тиску є харчовий раціон. Якщо дотримуватися здорового та збалансованого харчування, то високий тиск буде знижено. Допомогти у цій справі можуть не лише продукти, а й напої.
Зверніть увагу, ось чотири напої, які мають здатність знижувати високий тиск.
Сік з буряка. Дослідження, яке проводилося Лондонським університетом королеви Марії, показало, що щоденне вживання чашки бурякового соку пов’язане з ефектом значного зниження кров’яного тиску у гіпертоніків. Дія соку виявилася у випробуваннях за участю добровольців, які страждали на давню гіпертонію, яким вчені рекомендували доповнити свій раціон щоденною дозою нітратів у вигляді соку буряків. Нітрати – це з’єднання буряків, вони мають на судини специфічну дію, що сприяє їхньому розслабленню.
Молоко. Гарвардські вчені дійшли висновку, що споживання маложирних молочних продуктів, включаючи молоко, також може знижувати кров’яний тиск. Фахівці зазначають, що люди, які їдять більше молочних продуктів, можуть похизуватися низьким тиском систоли.
Сік з журавлини. Кардіологічна асоціація AHA публікувала дані, згідно з якими «низькокалорійний журавлинний сік допомагає знизити кров’яний тиск у дорослих людей» завдяки дії антиоксидантів, що містяться в ньому. Під час дослідження протягом восьми тижнів учасники пили частково сік журавлини і частково напій-плацебо. У тих, хто пив сік, показники артеріального тиску знизилися, а групі плацебо цього не сталося.
Чай. Зелений, чорний чай, улун були названі журналом Internal Medicine одними з найкращих напоїв із здатністю знижувати високий тиск. Дана властивість цих видів чаю також обумовлена вмістом потужних антиоксидантів – речовин, що захищають клітини від окисного стресу і мають протизапальну дію. Вчені повідомляють, що люди, які регулярно вживають від двох до п’яти чашок чаю на день, забезпечують собі дуже хорошу профілактику гіпертонії.