Вчені: теплий каркаде при гіпертонії може бути корисним не менше за ліки

Ряд вчених вважають, що вживання каркаде (чаю з гібіскусу з характерним відтінком) може бути дуже ефективним для зниження артеріального тиску.

Фахівці зазначають, що «теплий червоний напій» може сприяти зниженню артеріального тиску, як і ліки. Чай каркаде виготовляється з чагарнику, який вирощується в багатьох країнах Африки та Південно-Східної Азії, де його традиційно вживають у вигляді напою або використовують у медицині. Багато досліджень вказують на користь вживання каркаде – зокрема про це говорять результати проекту, опублікованого в журналі Nutrition Reviews. Його автори констатують, що гібіскус має сильніший вплив на систолічний артеріальний тиск, ніж плацебо.

«Гібіскус викликає зниження артеріального тиску, аналогічне до того, що виникає при прийомі ліків», – заявили дослідники.

Також лікарі виявили, що рослина, з якої роблять каркаде, сприяє зниженню рівня ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) у порівнянні з іншими чаями та плацебо. Високий рівень холестерину ЛПНЩ – це провісник серцевих захворювань: він прилипає до внутрішньої частини кровоносних судин та підвищує кров’яний тиск.

“Регулярне вживання гібіскусу може знизити ризик серцево-судинних захворювань”, – пояснили дослідники.

Експерти нагадують, що гіпертонія може не мати явних зовнішніх симптомів, і єдиним способом дізнатися, чи підвищений тиск є його перевірка за допомогою тонометра. Дорослим старше 40 років рекомендується періодично перевіряти свій артеріальний тиск. Медики наголошують, що для нормалізації тиску потрібно контролювати кількість солі та з’їдати не більше чайної ложки на день, а також дотримуватися раціону з низьким вмістом насичених тваринних жирів та високою кількістю клітковини у вигляді цільного зерна, фруктів, овочів.

Поділись


Новини партнерів