5 джерел вуглеводів, які допомагають нормалізувати артеріальний тиск

Включивши до раціону певні вуглеводи, ви підвищите вміст поживних речовин у своєму щоденному меню, – це допоможе організму підтримувати здоровий рівень артеріального тиску.

Коли в людини виявляють підвищений тиск, зазвичай їй рекомендують обмежувати споживання натрію (солі). Хоча зменшення кількості солі, що з’їдається, є гарною ідеєю, існують і інші рішення, які допомагають нормалізувати артеріальний тиск. Наприклад, дієта DASH, спеціально розроблена для оздоровлення серцево-судинної системи та нормалізації показників АТ, передбачає активне споживання вуглеводних продуктів.

Такі продукти є джерелом складних вуглеводів, що вимагають досить тривалого перетравлення та уповільнюють всмоктування холестерину. Їх регулярне споживання дає ефект профілактики відкладень холестерину в артеріях і судинах, завдяки чому нормалізується артеріальний тиск, а також запобігає його різким стрибкам.

Також ці продукти містять такі мінерали як кальцій, магній і калій, що є найважливішими поживними речовинами, які підтримують діяльність серцевого м’яза і зміцнюють його здоров’я.

Ось 5 джерел вуглеводів, що рекомендуються медиками для покращення показників артеріального тиску:

  • Банани. Кардіологи радять людям із артеріальним тиском вище 120/80 збільшити споживання калію з їжею. Банани – один із найкращих постачальників цього мінералу.
  • Квасоля. Містить деякі натуральні вуглеводи, а також рослинний білок, вітаміни та мінерали, у тому числі магній, що підтримує здоровий кров’яний тиск. Розчинна та нерозчинна клітковина, у тому числі резистентний крохмаль, що природно міститься у квасолі, також сприяють контролю артеріального тиску, недопущенню його перепадів та деякому зниженню показників АТ.
  • Йогурт. Натуральний йогурт містить три корисні мінерали, що підтримують здоровий артеріальний тиск: кальцій, магній і калій. Пробіотики, присутні у йогурті, можуть грати окрему роль для зниження артеріального тиску з допомогою свого позитивного впливу на кишковий мікробіом.
  • Фініки. Це натуральне джерело вуглеводів, яке є гарною альтернативою штучним солодощам промислового виробництва, а в якості додаткового бонусу вживання фініків допомагає підтримувати здоровий кров’яний тиск. З ними організм отримує багато «серцевих» мінералів – калію та магнію.
  • Овес. Багато фахівців називають неподрібнений овес найкращим варіантом зерна для підтримки здорового кров’яного тиску. Цільний овес багатий особливим типом клітковини: він містить харчові волокна, звані бета-глюканами. Їх вживання в їжу асоціюється з нижчим систолічним та діастолічним артеріальним тиском – це є наслідком того, як бета-глюкани стимулюють мікробіоту кишечника.
Поділись


Новини партнерів