Лікар назвала три напої, які руйнують кістки

Деякі напої лише прикидаються корисними: насправді, якщо ними захоплюватися, то можна домогтися вимивання мінералів з кісток, розповіла дієтолог Маргарита Корольова.

Щоб наш організм працював як єдине ціле, нам потрібно стежити за харчуванням. Адже навіть якщо ви будете пити різні вітаміни, дотримуватися режиму сну і відпочинку, займатися спортом, але при цьому їсти тільки жирну і калорійну їжу, то проблем зі здоров’ям не уникнути. Збалансоване харчування – дуже важливий шматочок у цьому пазлі, без якого точно не вийде цілісної «здорової» картини.

Деякі люди приділяють особливу увагу їжі, але зовсім забувають про напої. А це велика помилка, кажуть медики. Адже те, що ви п’єте, теж сильно відбивається на вашому самопочутті.

За її словами, в молоці містяться кислі компоненти, які вимивають корисні речовини з організму, якщо їх не врівноважити. Тобто саме по собі молоко, безсумнівно, корисне. Але, якщо ви звикли пити його регулярно, то в раціоні обов’язково повинні бути овочі. У них багато харчових волокон, які допомагатимуть утримувати кальцій в організмі.

Зловживання кислими продуктами, неврівноваженими лужними еквівалентами, спричинить ацидоз — зміну pH-середовища організму. Це створить умови, в яких організм хоче якось себе врівноважити лужними складовими, і тоді він забирає з кісткової маси корисні лужні мінерали, звільняючи кістки від цих мінералів, роблячи їх менш міцними, – розповіла Корольова.

Щодо кави, то вона порушує процес засвоєння кальцію, магнію та ряду інших мінеральних речовин. Тому її потрібно пити задовго до або після прийому їжі. До того ж велика кількість цього напою в раціоні може призвести до зневоднення організму, тому на будь-яку чашку кави має бути не менше однієї склянки води.

Газовані напої, особливо солодкі, також можуть призвести до костеопорозу, попередила дієтолог. У них міститься ортофосфорна кислота, яка руйнує ще і ШКТ, зуби, провокуючи карієс і різні хвороби порожнини рота. Навіть одна склянка сильно газованих напоїв на кшталт «коли», «спрайту», «фанти» на день вже серйозно може нашкодити здоров’ю, вважають лікарі. Під удар потрапляють не тільки ваші фігура, зуби, мозок, але й нирки в тому числі.

Поділись


Новини партнерів