Лікар розповіла, як правильно їсти картоплю, щоб вона приносила організму користь

Картопля – одна з найбільш суперечливих і спірних овочів, навколо якої ходять дискусії та суперечки. Одні називають її другим хлібом, інші вважають ворогом організму.

Нутриціолог, натуропат Марина Мальцева розповіла, чим насправді корисний цей продукт природи і як його вживати, щоб він приніс організму максимальну користь.

«Картоплю небезпідставно називають другим хлібом: в одній картоплині середнього розміру міститься близько 110 ккал. Крім того, вона багата крохмалем, білком і вітаміном С. Включаючи картоплю в раціон, можна збагатити його калієм, фосфором, магнієм та кальцієм. У картоплі також є важливі мікроелементи: залізо, марганець, мідь, цинк», – каже експерт

Картопля підтримує здоров’я кишечника, сприяє гарному вигляду шкіри, знижує ризики раку, підтримує здоров’я мозку та нервової системи, знижує кров’яний тиск.

Крім того, картопля є джерелом корисних антиоксидантів. Він є чудовою добавкою до спортивної дієти, оскільки містить мало жирів.

Єдиний мінус цього овочу – його калорійність, а також високий відсоток крохмалю та можливий вміст токсичних речовин, які можуть утворюватися у бульбах за порушення умов зберігання. В цьому випадку в плодах накопичуються глікоалколоїди, вони надають м’якоті присмаку гіркоти.

Існує вищий ризик появи токсинів у бульбах, які мають зелений відтінок. Таку картоплю їсти не можна. Також потрібно особливо ретельно зрізати зелені плями на шкірці.

Що стосується нітратів, що містяться в картоплі, їх повністю нейтралізує варіння. Тому попередньо вимочувати картоплю у воді не потрібно.

Молоду картоплю можна не чистити, тоненька шкірка не завдасть шкоди, а навпаки захистить овоч від втрати корисних речовин у процесі приготування.

Стару картоплю потрібно очищати від оболонки обов’язково, оскільки саме в ній накопичуються токсичні речовини.

Що стосується способів приготування, намагайтеся вживати картоплю у вареному або запеченому вигляді.

Поділись


Новини партнерів