Кардіолог назвала основні фактори розвитку серцевих патологій

Найнадійніший спосіб виявити гіпертонію – іноді самостійно вимірювати тиск, особливо якщо з’явилися тривожні ознаки: головний біль, запаморочення, “мушки” перед очима. Про це нагадала Юлія Прінтс, завідувачка кардіологічного відділення.

«Розвиток цієї хвороби призводить до ураження важливих систем організму. Якщо захворювання діагностувати своєчасно можна звести до мінімуму ризик розвитку серцевих нападів, виникнення інсульту, серцевої та ниркової недостатності, відшарування сітківки очей», – пояснила Юлія Прінтс.

Гіпертонія перестала бути проблемою лише людей похилого віку, ускладнення хвороби – інсульти та інфаркти – стали частіше зустрічатися у молодших.

Лікар зазначила, що можна мінімізувати ризик розвитку захворювання, якщо скоригувати спосіб життя – позбутися зайвої ваги, підвищити фізичну активність, обмежити алкоголь. Усе це позитивно впливає на показники артеріального тиску.

За даними ВООЗ, у світі налічується 1,28 мільярда гіпертоніків від 30 років. І практично половина з них не підозрює про наявність у себе підвищеного тиску.

Поділись


Новини партнерів