Вчені виявили взаємозв’язок між вживанням молочних продуктів та раком

Нове дослідження передбачило існування прямого зв’язку між молочними продуктами та ризиком появи злоякісних новоутворень. Встановлено, що у любителів таких продуктів підвищується ймовірність розвитку пухлин.

Наука все ще вивчає зв’язок між дієтою та ризиком раку, дані у цій галузі постійно поповнюються. Наприклад, Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що перероблене червоне м’ясо може стати одним із чинників ризику розвитку пухлин кишечника. І тепер досить велике за масштабом дослідження пов’язало вживання молочних продуктів із підвищеним ризиком певних пухлин. До останнього часу переконливих доказів того, що молочка якось впливає на ризик злоякісних утворень не було.

Нинішнє дослідження було засноване майже на 30 000 діагнозах серед півмільйона дорослих китайців. Однак його підсумки не можна відразу перенести на інші співтовариства, де культура вживання молочних продуктів та їх різновиди значно різняться. Крім того, у людей азіатського походження також може бути і відмінний від західного метаболізм молочних продуктів. Наприклад, у самому Китаї вживають не дуже багато сиру та вершкового масла, а кількість молока та йогурту в раціоні також набагато нижча, ніж на Заході.

Вчені з Пекінського університету зібрали інформацію про більш ніж 510 000 осіб. 59% із них були жінками та 41% чоловіками. Вони представляли різні регіони по всьому Китаю. Вік добровольців становив від 30 до 79 років, всі вони відповідали на питання про те, як часто вживають ті чи інші продукти, включаючи молочні. За всіма спостерігали в середньому 11 років. Приблизно 20% учасників вживали молочні продукти регулярно, переважно молоко, 11% – щомісяця, 69% не вживали взагалі. За період спостережень виявлено трохи більше 29 000 випадків раку, найчастіше пухлин легень. Люди, які вживали молочні продукти регулярно, мали істотно більш високий ризик виникненняпухлин печінки та грудей, він збільшувався відповідно на 12% та 17%.

Поділись


Новини партнерів