Ендокринолог назвала несолодкі продукти, які різко підвищують цукор у крові

За словами ендокринолога Оксани Михайлової, різкому підвищенню рівня цукру в крові сприяють продукти, яким притаманний високий глікемічний індекс – вони далеко не завжди солодкі.

В інтерв’ю лікар перерахувала несолодкі продукти, що різко підвищують цукор у крові. Зазвичай такими продуктами називають очевидні насолоди – цукерки, білий шоколад, торти, печиво, здобну випічку. Але Михайлова пояснила: коливання рівня цукру в крові пов’язані, перш за все, з глікемічним індексом (ГІ) їжі – якщо він високий, отже, після з’їденого продукту вміст глюкози у крові незабаром зросте.

Лікар підкреслила, що часто споживання продуктів із високим ГІ негативно впливає на ендокринну систему, роботу підшлункової залози. У цьому можливі порушення, результатом яких стає розвиток діабету 2 типу.

«Регулярне вживання продуктів із високим глікемічним індексом може порушити обмін речовин. Також такі продукти провокують почуття голоду та активують набір жиру», – попередила Михайлова.

Медик зауважила, що високий глікемічний індекс можуть мати, крім різних солодощів, і несолодкі продукти – наприклад, борошняні вироби з білого пшеничного рафінованого борошна, той же хліб. Також підвищує цукор у крові білий шліфований рис.

Деякі овочі після певної обробки також матимуть високий ГІ. Приклад – відварені морква та буряк, картопля у стані пюре.

“Завжди бажано робити вибір у бік продуктів з низьким глікемічним індексом – вони містять клітковину, вітаміни та мінерали, не так суттєво, плавно підвищують цукор у крові”, – поділилася думкою фахівець.

Поділись


Новини партнерів