Лікар назвала продукти та напої, які небезпечно вживати натще

За словами лікаря дієтолога Олени Соломатіної, деякі продукти, що вживаються натще, відрізняються «агресивним» впливом на організм.

«Вживати деякі продукти на порожній шлунок може бути небезпечним для здоров’я», – повідомила в інтерв’ю дієтолог Соломатіна.

Білі продукти. Фахівець розповіла, що перший прийом їжі не повинен складатися з білих каш – наприклад, рисової або манної. Крім того, не слід вживати натще білий хліб або випічку з рафінованого пшеничного борошна, оскільки ці продукти містять багато швидких вуглеводів і відрізняються високим глікемічним індексом – після їх вживання на порожній шлунок рівень цукру в крові може різко піднятися вгору. Через деякий час він так само швидко знизиться, і подібні коливання несприятливо позначаються на організмі, зокрема, на підшлунковій залозі.

Продукти та напої з кислотами. Соломатіна заявила, що продукти з високою кислотністю – наприклад, фрукти – не варто вживати як першу їжу за день.

Не слід, на думку лікаря, пити натще і воду з додаванням лимона, така звичка може погано впливати на шлунок. Через подразнення лимонною кислотою внутрішньої поверхні стравоходу та шлунку підвищується ризик загострення гастриту, інших запальних процесів у ШКТ.

Кава та чай. Олена Соломатіна зазначила, що для вживання натще ці напої занадто агресивні, їх слід вживати лише через деякий час після їжі.

Не варто пити на голодний шлунок каву навіть із молоком. Також не підходить для порожнього шлунку чай, особливо з імбиром, він дратуватиме тканини внутрішніх органів.

Газовані напої. Вони небезпечні при вживанні натще через свою здатність подразнювати незахищену слизову. Лікар наголосила, що на порожній шлунок не слід пити навіть звичайну газовану воду. Що стосується солодкої, то випита натще, вона стає справжнім «агресором» для шлунку, до того ж різко підвищує рівень цукру в крові.

Поділись


Новини партнерів