Лікарі пояснили, чому хропіння може виявитися смертельно небезпечним

У людей, які хроплять, може порушуватися робота серцево-судинної системи, підвищуючи ризик виникнення смертоносних ускладнень.

Тому лікарі виступили з попередженням про те, що хропіння, яке супроводжує сон деяких людей, може виявитися смертельно небезпечним явищем. Зокрема, пульмонолог Максим Новіков пояснив, що люди, які хропуть, можуть страждати на синдром нічного апное, при якому уві сні відбуваються зупинки дихання. Під час таких зупинок мозок позбавляється надходження кисню – виникають стани, які можна порівняти з зануренням під воду.

«У такі моменти рівень кисню у крові знижується, а рівень вуглекислоти зростає. Ці процеси змушують мозок частково прокинутися, щоб упоратися з ядухою. Людина, як правило, не помічає, що прокинулась», – зауважив Новіков.

Інший лікар, кардіолог Валентина Байдіна додала, що внаслідок недоотримання кисню у хропунів починає страждати серце. Подібна киснева недостатність може стати пусковим механізмом для збоїв у функціонуванні міокарда, стимулювати розвиток аритмії. Ці зміни, своєю чергою, сприяють розвитку небезпечних (зокрема смертельно небезпечних) порушень – наприклад, інфаркту, інсульту. Крім того, у крові зростає вміст адреналіну, оскільки організм, позбавляючись нормального сну, відчуває стрес – ці процеси ведуть до коливань артеріального тиску.

«Серед інсультів та інфарктів, що відбуваються в ранковий час, чимала частина припадає саме на частку людей, які хроплять», – повідомила Байдіна.

За словами медиків, проблему з хропінням допомагає вирішити схуднення, зміна пози або подушки, але правильніше звертатися з нею до лікаря – особливо, якщо людина хропе голосно і скаржиться на нездужання вдень.

Поділись


Новини партнерів