Вчені назвали корисні властивості чаю для здоров’я людини

За словами вчених, «справжні чаї», у тому числі чорний і зелений, мають низку приголомшливих корисних властивостей.

Днями відбувся шостий міжнародний науковий симпозіум «Чай і здоров’я людини», який проходив під головуванням експерта з харчування професора Джеффрі Блумберга (Університет Тафтса). Вчений заявив, що багато досліджень підтверджують: вживання чаю може покращити здоров’я людини у багатьох відношеннях.

«Чай відрізняється вмістом флавоноїдів, природних сполук з антиоксидантними властивостями. Ці хімічні речовини можуть допомогти нейтралізувати вільні радикали в організмі, які здатні пошкоджувати як ліпіди, так і генетичний матеріал, викликаючи різні захворювання», – повідомив професор Блумберг.

Також вченими, що виступили на симпозіумі, були названі інші корисні властивості чаю:

Зміцнення імунітету. За словами дієтолога-імунолога Університету Тафтса доктора Дайонг Ву, чай ефективно підтримує імунну систему і підвищує опірність організму до хвороб. Доктор Ву зазначив, що флавоноїди катехіни, які містяться в зеленому чаї, допомагають організму боротися з різними патогенами – як за рахунок зміцнення імунної системи, так і за рахунок зниження сили інфекції.

Також, додав учений, було виявлено, що ці компоненти чаю допомагають у разі аутоімунних розладів.

Захист від стресу. Експерт з харчування, професор Луїза Дай з Університету Лідса, нагадала, що чай є оптимальним напоєм для вживання під час підвищеного стресу та вигоряння.

Корисну дію напою на ЦНС вчені пов’язують з високими дозами амінокислоти під назвою L-теанін, що міститься як у чорному, так і зеленому чаї.

Підтримка когнітивних функцій. Дослідники підрахували, що до 50% випадків деменції можна запобігти за рахунок зміни способу життя, і вживання чаю може відіграти певну роль. Вчений-дієтолог професор Джонатан Ходжсон з Університету Едіт Коуен (Австралія) повідомив:

«З’являється все більше доказів того, що 2-4 чашки чаю на день можуть суттєво знизити ризик судинної деменції та, можливо, хвороби Альцгеймера».

Профілактика раку. Дослідницькі дані свідчать: споживання чаю позитивно корелює зі зниженням ризику деяких видів раку, включаючи рак жовчних шляхів, молочної залози, ендометрію, печінки, порожнини рота. Вчені постулюють, що флавоноїди чаю мають антиканцерогенні властивості і можуть діяти через поєднання антиоксидантних, антиангіогенних та протизапальних механізмів, а також впливаючи на кишкову мікробіоту.

Оздоровлення серця. Дослідження показали, що вживання двох чашок несолодкого чаю на день може допомогти знизити ризик розвитку кардіометаболічних захворювань або сповільнити їх прогресування.

«Кожна чашка чаю, що споживається щодня, пов’язана із середнім зниженням смертності від усіх причин на 1,5% та зі зниженням смертності від серцево-судинних захворювань на 4%», – резюмують науковці.

Поділись


Новини партнерів