Три способи знизити ризик раку в похилому віці

Нове дослідження передбачає, що прийом вітаміну D, жирних кислот Омега-3 та виконання найпростіших вправ знижує ризик раку у людей, старше 70 років, які ведуть активний спосіб життя. Такого висновку дійшли вчені зі Швейцарії.

Вони спостерігали більш ніж за 2100 жителями 7 європейських країн із середнім віком 74,9 років. 61,7% із них були жінками. Спочатку їх попросили обмежити вживання вітаміну D і жирних кислот Омега-3, потім їх розділили на 8 груп, у кожній з яких давали різні дозування та комбінації вітаміну D, Омега-3, а також контрольованих програм фізичних навантажень.

Автори дослідження оцінювали ризик раку кожного добровольця через кожні три місяці протягом трьох років. Результати показали, що серед усіх учасників дослідження було зареєстровано лише 81 випадок злоякісних новоутворень. При цьому ризик раку був найнижчим у тих, хто приймав вітамін D, жирні кислоти Омега-3 та тренувався. Якщо ж людина дотримувалась лише двох із цих трьох рекомендацій, то ризик пухлини у неї трохи підвищувався.

Однак це дослідження має свої обмеження. Почнемо з того, що в ньому взяло участь дуже мало добровольців. Крім того, тривалість спостережень у три роки є занадто короткою для того, щоб говорити про здатність чогось запобігати пухлинам. Що стосується фізичних навантажень, то найпростіші домашні вправи щодо підвищення силових показників можуть ефективно робити свій внесок у справу запобігання раку.

Поділись


Новини партнерів