Названі продукти, що серйозно підвищують ризик хвороб серця

На думку лікарів, споживання рафінованих вуглеводів та насичених жирів є дуже серйозним харчовим фактором ризику серцево-судинних захворювань.

Хвороби серця включають стани, пов’язані із звуженням або закупорюванням кровоносних судин. Ці судинні порушення підвищують ризик стенокардії, серцевих нападів, деяких інсультів. Вчені відзначають, що розвиток таких порушень тісно пов’язаний з харчовими звичками, і називають продукти, які посилюють схильність людей до серцево-судинних патологій.

Насичені жири, сіль. Вважається, що високе споживання насичених жирів збільшує рівень шкідливого холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНГ), і це означає, що в кровоносних судинах збільшується кількість жирових відкладень, що ускладнюють проходження достатньої кількості крові за артеріями.

У свою чергу, надмірне споживання солі підвищує кров’яний тиск – разом із насиченим жиром обидва продукти є добре відомими провокаторами ішемічної хвороби серця.

Рафіновані вуглеводи. Якщо ви не знаєте, чи загрожують вам хвороби серця, оцініть кількість солодкого та борошняного у своєму раціоні, пише Harvard Health. Експерти наголошують: щоб зберегти серце і судини здоровими, потрібно контролювати обсяги високоочищених та оброблених злаків та вуглеводів. Їхніми джерелами є білий хліб, білий рис, сухі готові сніданки, десертні вироби, випічка, продукти білого пшеничного борошна. Всі вони через високий рівень обробки позбавляються найкорисніших компонентів, таких як харчові волокна, мінерали, фітохімічні речовини, жирні кислоти. Організму такі продукти дають «порожні» калорії та підвищують рівень цукру в крові. Наслідком їх постійного вживання стає зайва вага та активізація запалення, що підвищує навантаження на судини та серце, що послаблює їх.

«Потрібно уникати продуктів з високим вмістом жирів, олії, продуктів тваринного походження з високим вмістом холестерину, рафінованих крохмалистих продуктів з низьким вмістом клітковини, надто великої кількості солодкої та надто великої кількості солі. У раціоні має бути більше фруктів, овочів, цільнозернових продуктів, також важливо їсти рибу. Здорове харчування може допомогти знизити ризик розвитку гіпертонії та ішемічної хвороби серця, зупинити набір ваги, запобігти діабету», – резюмували гарвардські фахівці.

Поділись


Новини партнерів