Лікарі назвали продукти, що сприяють утворенню каменів у нирках

Сечокам’яна хвороба може призводити до серйозних ускладнень та захворювань нирок з несприятливим результатом. Одним із факторів ризику для появи каміння виступають продукти харчування – вірніше, надлишок вітамінів.

Як повідомив кандидат медичних наук Азізхон Аскаров, якщо людина переїдає або голодує і при цьому піддається впливу стресу, алкоголю, куріння та радіації, то це обов’язково згодом призведе до хвороб та передчасного старіння організму.

На думку терапевта та дієтолога Ганни Роєнкової, надлишок в організмі солі, м’яса, сахарози та фруктози, а також вітамінів C та D (у великих дозуваннях) стають ключовими факторами утворення каменів у нирках.

Йдеться про надмірне вживання кухонної солі, яка затримує в організмі рідину. Крім того, що більше в їжі натрію – то більше виводиться кальцію. Щоденне вживання всього зайвого грама солі призводить до додаткової втрати одного відсотка кісткової маси тіла.

Алкоголь і газовані напої містять фосфорну кислоту, що викликає зміни в сечовивідних шляхах. Щоденне вживання великих порцій м’яса підвищує кількість сечової кислоти та кальцію у сечі. Обережніше варто бути і із зеленню.

“Шпинат, щавель, селера і петрушка – ці продукти містять оксалати щавлевої кислоти, яка порушує нормальне виведення солей з організму і сприяє зростанню каменеутворення у нирках та сечовому міхурі”, – каже Роєнкова.

Лікарі пояснюють, що не варто відмовлятися від такої їжі. Головне, забезпечити правильну різноманітність продуктів та збалансований питний режим. Необхідна також помірна фізична активність.

Джерело

Поділись


Новини партнерів