Лікарі: тривале вживання знеболювальних може призвести до пошкодження нирок

Поряд з іншими ліками парацетамол часто присутній у ящику з ліками. Він використовується при ряді легких нездужань, у короткостроковій перспективі може бути дуже корисним. Однак протягом тривалого часу це може викликати ряд проблем, якщо людина продовжить приймати його, коли в цьому немає потреби. За словами нефролога Манджа Аггарвала, це може призвести до пошкодження нирок.

«Занадто часто їх вживання може завдати серйозної шкоди ниркам. Загроза ще вища у осіб з високим ризиком, таких як люди похилого віку, діабетики та пацієнти з високим кров’яним тиском. У більшості пацієнтів спостерігається гостре підвищення рівня креатиніну, відоме як гостре ушкодження нирок. Також може бути погіршення існуючої хронічної хвороби нирок, що призводить до підвищення рівня креатиніну. Знеболювальні можуть викликати підвищення рівня калію в організмі. Більшість пацієнтів залишаються безсимптомними на ранніх стадіях захворювання нирок… Однак при запущених формах ХХН можуть спостерігатися задишка, блювання, втрата апетиту та набряки по всьому тілу».

Далі лікар додає, що, на їхню думку, профілактика краща, ніж лікування, тому рекомендується розумне використання парацетамолу. Щодо його споживання, то рекомендується дотримуватися дози, вказаної на упаковці ліків.

Випадковий прийом однієї або двох додаткових таблеток навряд чи завдасть шкоди, якщо ви не приймаєте понад вісім таблеток протягом 24 годин. Зачекайте не менше 24 годин, перш ніж приймати більше парацетамолу. Як і всі ліки, парацетамол може спричинити побічні ефекти.

Поділись


Новини партнерів