Названо повсякденну звичку, яка знижує ризик хвороб серця та інсульту на 50%

Звичка самостійно займатися повсякденними справами, що потребують фізичної активності, є однією з найкращих для запобігання хворобам серця та інсульту.

Добре відомо, що фізичні вправи є ключем до запобігання ожиріння та пов’язаних з ним ускладнень, таких як серцеві захворювання та інсульт. Згідно з новим дослідженням, результати якого опублікував Журнал Американської кардіологічної асоціації (Journal of the American Heart Association), захист від цих небезпечних захворювань забезпечують не лише заняття спортом, а й повсякденний рух – у цьому плані дуже корисно мати звичку самостійно займатися різноманітною домашньою роботою.

«Дослідження показало, що виконання рутинних справ, які змушують людину багато рухатися у повсякденному житті, може суттєво покращити здоров’я серцево-судинної системи», – пише журнал.

Зокрема, було встановлено таке. У порівнянні з жінками, які рухалися менше двох годин на день, ті жінки, які рухалися не менше чотирьох годин, мали на 43% нижчий ризик серцево-судинних захворювань (зокрема, ішемічного захворювання серця) та на 30% нижчий ризик інсульту.

“Ризик смерті від серцево-судинних захворювань при повсякденному русі не менше 4 годин знижується на 62 відсотки”.

До цих висновків дослідники дійшли, проаналізувавши фізичну активність майже 5416 жінок віком від 63 до 97 років.

Якщо говорити про корисний рух у повсякденному житті, вчені уточнюють, що вони мають на увазі широкий спектр дій, що здійснюються не сидячому становищі. До них, наприклад, відносяться вставання зі стільця, ходіння під час розмов по телефону, прибирання житла та миття посуду, приготування їжі, робота в саду чи на городі, прогулянки. По суті, підкреслюють вчені, «будь-який рух має значення для профілактики захворювань».

Фахівці нагадують, що дорослим людям слід витрачати на помірну фізичну активність не менше ніж 150 хвилин на тиждень.

Поділись


Новини партнерів