Високий холестерин: продукти, які допоможуть його позбутися

Холестерин

Хоча жирна їжа подобається нашим смаковим рецепторам, значна її кількість може призвести до підвищення холестерину в крові. Цей непомітний, але небезпечний стан може підвищити ризик серйозних проблем зі здоров’ям.

Високий холестерин, як і високий тиск часто не супроводжується симптомами. Однак занадто велика кількість цієї речовини може завдати шкоди артеріям, спричинити серцеві захворювання та інсульт.

Статистика британської Національної служби охорони здоров’я показує, що високий рівень холестерину виявляють в понад 40 відсотків населення Великобританії. Не виняток становлять інші країни.

Нездорова їжа, багата на насичені жири, може спровокувати захворювання, але є продукти, які можуть допомогти усунути цю проблему. Дієтологи вважають, що серед них головними є бобові.

Регулярне додавання їх до раціону знижує кількість ЛПНГ – ліпопротеїнів низької щільності, або поганого холестерину. Це саме він підвищує ризик серцевих захворювань та інсульту.

Страви з бобовими ефективні у боротьбі з холестерином завдяки розчинній клітковині та діють як засіб, здатний виводити його з організму. Також вони допомагають зменшити всмоктування холестерину з кишечника в кровообіг, сприяють збільшенню популяції корисних кишкових бактерій.

Бобові з особливо високим вмістом розчинної клітковини включають боби, горох, сочевицю, нут.

Більшість бобових взаємозамінні, тому можна сміливо вибирати їх різного кольору, форми та розмірів при додаванні в страву. Що стосується квасолі, то вона має надзвичайну здатність знижувати холестерин ЛПНГ.

Дослідження канадських вчених показало, що одна щоденна порція бобових у 100 г протягом шести тижнів здатна знизити рівень холестерину на п’ять відсотків.

Бобові дуже легко включити у свій раціон. Додати їх можна у різний спосіб, враховуючи також різноманітність інших продуктів. Їх можна використовувати для тостів на сніданок, готувати салат із чорної квасолі на обід або карі з нуту на вечерю, додавати у перші страви, відзначають дієтологи.

Проте фахівці радять тим, хто хоче вивести холестерин почати із цього легкого першого кроку, поступово включати боби у свій раціон. Наприклад, класти сочевицю в соус для макаронів замість м’яса, або квасолю, боби додавати в рагу, карі або салати.

При цьому слід дотримуватися головного правила здорового харчування – збалансованість різних груп продуктів.

Поділись


Новини партнерів