Вчені: келих вина за вечерею знижує ризик розвитку небезпечного захворювання

Дослідники вивчили відмінності у здоров’ї від вживання алкоголю під час їжі, та виявилося, що вино знижує ризик розвитку діабету 2 типу на 14%. Експерти кажуть, що причиною зниження ризику можуть бути антиоксиданти, які містяться у напої.

Разом з тим пиво або міцні спиртні напої під час їжі викликали схильність до вищого ризику цього метаболічного захворювання.

Провідний автор доктор Хао Ма з Тулейнського університету в Новому Орлеані сказав, що вживання помірної кількості вина під час їжі може запобігти діабету 2 типу, за умови, що у вас немає жодного іншого захворювання, на яке може негативно вплинути алкоголь.

Попередні дослідження виявили у шкірці винограду поліфеноли, здатні знижувати рівень цукру в крові. Вино, особливо червоне, також багате на корисні рослинні хімічні речовини, зокрема, ресвератрол, який діє як антиоксидант.

Дослідження було представлене на Американській конференції з епідеміології серця, профілактики, способу життя та кардіометаболічного здоров’я.

Дослідники відслідковували, чи розвинувся діабет у 312 388 людей протягом 11 років. Респонденти, яким у середньому було 56 років, пили спиртні напої, у тому числі і під час їжі. Вивчивши дані, дослідники виявили зв’язок між вживанням вина та діабетом 2 типу.

Тим часом, експерти зазначають, що людям, які не п’ють алкоголь, не слід починати його вживати, а ті, хто вже вживає його, повинні стежити за помірними дозами.

Помірне споживання визначається як один келих вина або іншого напою на день для жінок та до двох – для чоловіків.

Незважаючи на отримані дані, зв’язок між вживанням алкоголю та діабетом 2 типу залишається спірним, вважає Роберт Екель, колишній президент Американської кардіологічної асоціації.

Дані свідчать, що не алкоголь під час їжі, а інші інгредієнти у вині, наприклад антиоксиданти, можуть бути фактором потенційного зниження захворюваності. Також необхідно визначити тип вина, підтвердити ці висновки та механізми. Загалом результати показують, що якщо ви вживаєте алкоголь під час їжі, то саме вино може бути найкращим вибором.

Поділись


Новини партнерів