Експерти кажуть, що вживання певних продуктів може допомогти знизити ризик таких станів, як інсульти та серцеві напади.
Коли серце б’ється, воно переміщає кров по всьому тілу, і, залежно від того, як вона тече, кров тисне на стінки кровоносних судин. Якщо тиск занадто високий, це може спричинити підвищене навантаження на серце та підвищити ризик таких наслідків, як серцеві напади та інсульти. Ідеальний артеріальний тиск має становити 120 на 80, але практично у більшості дорослих людей середнього віку артеріальний тиск знаходиться в діапазоні від 120 на 80 (120/80) до 140 на 90 (140/90). Ризик постраждати від високого кров’яного тиску та гіпертонії стає суттєвішим, коли є надмірна вага, використовується занадто велика кількість солі, а також алкоголю, недостатньо часу приділяється фізичним навантаженням.
“Внесення здорових змін у спосіб життя допомагає знизити шанси мати гіпертонію, зменшити ризик кров’яного тиску, якщо він вже високий”, – констатують медики.
Зокрема, фахівці звертають увагу на три ефективні та доступні продукти для зниження тиску.
Грецькі горіхи. Недосипання або порушення сну можуть сприяти високому тиску. Дієтолог Розі Міллен заявила, що вживання волоських горіхів за годину або дві перед тим, як лягти спати може допомогти із засипанням – цей продукт є добрим джерелом амінокислоти триптофану.
У свою чергу, вчені Пенсільванського державного університету стверджують, що вживання волоських горіхів у рамках харчування з низьким вмістом насичених жирів може допомогти знизити кров’яний тиск у людей із ризиком серцево-судинних захворювань.
Ромашковий чай. За даними Національної служби охорони здоров’я Великобританії NHS, вживання занадто великої кількості кофеїну посилює схильність до гіпертонії. Тим часом, пиття ромашкового чаю дає ефект м’якого седативного засобу, заспокоює нерви, зменшує занепокоєння, допомагає при безсонні та інших проблемах зі сном. Зрештою, це сприятливо позначається на показниках артеріального тиску.
Йогурт. Натуральний йогурт без підсолоджувачів містить бактерії, які сприяють звільненню білків, що знижують кров’яний тиск. До того ж у ньому є ряд мікроелементів, зокрема кальцій, магній і калій, які беруть участь у регуляції АТ. Дослідження вчених з Університету Південної Австралії показало, що щоденна порція йогурту може допомогти у боротьбі з гіпертонією та знизити тиск. За словами дослідниці Олександри Вейд, у людей, які регулярно вживають йогурт, показники артеріального тиску майже на сім пунктів нижчі, ніж у тих, хто його не їсть.