Що буде з тілом, якщо сидіти весь робочий день на одному місці

Таке часто трапляється. Дедлайн, цейтнот, звіт та інші аврали на роботі призводять до того, що люди, як сіли на робоче місце вранці, так і просиділи весь день, не розгинаючись і не розминаючись. До чого це може призвести? Що буде з тілом, яке постійно забувають (не встигають) розім’яти, потренувати та прогуляти?

Багато хто з нас навіть не здогадується, наскільки шкідливо довго сидіти на одному місці без перерв на «розім’ятися». Як інформує UAINFO.org, портал Goodhouse розбирався, чому це шкідливо і які частини нашого тіла страждають найбільше від тривалого перебування у такому положенні.

Що буде, якщо вести сидячий спосіб життя

Зайва вага та хронічний стрес. Здавалося б, робота спокійна, непильна, як кажуть, сидимо на попі рівно. Що може бути поганого у такому становищі? Але, виявляється, коли людина довго перебуває без руху, її тіло починає активно виробляти кортизол. А постійно, ми навіть сказали б, хронічно, підвищений рівень гормону стресу може призвести до швидкого накопичення зайвої ваги та навіть до ожиріння.

Передчасне старіння хребта. Так, саме гіподинамія — один із факторів, «відповідальних» за передчасне старіння хребта. Коли ми сидимо, основне навантаження йде на таз і хребет, на міжхребцеві диски чиниться сильний тиск.

Тим більше, що ми часто не помічаємо, що знаходимося в неправильному положенні: сутулимося, піднімаємо одне плече або обидва відразу… У таких положеннях перестають працювати м’язи спини та преса, постава позбавляється необхідної підтримки, сутулість стає звичною, навіть коли ми встаємо, нарешті, зі стільця.

Потрібно пам’ятати, що хребет – це наша «арматура». Саме він є каркасом для всіх внутрішніх органів. Тому якнайчастіше випрямляйтеся в робочому кріслі. А краще – вставайте.

Постійні зажими у шиї. Багато хто з нас сидить на робочому місці в такій незручній позі: плечі припідняті, а голова висунута вперед. У цій позі м’язи шиї та потиличні м’язи затиснуті та перенапружені. Ця постійна напруга може призвести до защемлення хребців шийного відділу.

А ще довге сидіння в такій позі призводить до застою в хребетних артеріях, погіршення кровопостачання мозку. А ми ще дивуємось, звідки у нас ці головні болі, неуважність, погана продуктивність та пам’ять.

М’язи поступово слабшають. А до цього призводить не лише гіподинамія, а й сутулість, про яку ми вже говорили. І першими втрачають тонус косі та бічні м’язи живота, а також сідниці. А м’язи, що дрябнуть, погано підтримують хребет, так що тут у нас, разом з передчасним старінням хребта, виходить порочне коло.

Імовірність розвитку діабету. Який зв’язок між діабетом та гіподинамією? Річ у тому, що непрацюючі м’язи споживають набагато меншу кількість інсуліну, ніж ті, що працюють, а підшлункова залоза, тим часом свою «фабрику» не зупиняє. Так і з’являється схильність до діабету.

Ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Нагадаємо, що серце теж м’яз. Гіподинамія – фактор ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Тут теж запускається ланцюгова реакція: м’язи, що слабшають, через пасивний спосіб життя, призводять до погіршення кровопостачання і зниження тонусу судин.

Ризик виникнення варикозного розширення вен. Тут є кілька факторів ризику. При постійному просиджуванні на п’ятій точці ми страждаємо від поганої циркуляції крові в ногах. Крім цього багато хто з нас сидить, поклавши одну ногу на іншу. У цьому положенні перетискається підколінна вена і кров застоюється у певних місцях.

Схильність до тривог та депресій. А ви знали, що люди, які не одержують фізичних навантажень, більш схильні до виникнення депресій та тривог? Останні наукові дослідження доводять, що людям, які ведуть сидячий спосіб життя, не вистачає «гормонів позитиву та щастя»: ендорфінів та серотоніну.

Проблеми зі сном. Нічне безсоння, поганий, уривчастий сон, нічні кошмари… Є таке? Це також наслідок малорухливого способу життя. Просто за день ваш організм не встигає настільки фізично викластися, щоб увечері повноцінно «відрубатися»…

І що тепер з усім цим робити?

Що робити, якщо у вас сидяча робота?

Більше ходити пішки. Ходіть. І краще багато ходіть. Зрозуміло, що у великих містах без транспорту нікуди. Але ви можете вийти на зупинку раніше, або пройти до наступної зупинки. Можна їхати стоячи, так ви дасте невелике навантаження на м’язи ніг. В офісі можна зробити перерву, щоби пробігтися між поверхами. Гуляйте в обідню перерву, обідайте поза офісом. Зайшовши у свій будинок, не поспішайте викликати ліфт, підніміться сходами.

Робити перерви. Навіть найбільший аврал – не привід проводити весь час на стільці. Робіть хоча б невеликі перерви щогодини, щоб трохи розім’ятися. Сподіваємось, це будуть не перекури.

Чергувати роботу сидячи та стоячи. Навіть сидячу роботу можна виконувати стоячи. При цьому в положенні стоячи людина спалює приблизно на третину більше калорій, ніж у сидячому положенні.

Якщо ви працюєте вдома, можете встановити свій ноутбук на підставку. Деякі люди купують спеціальні меблі для роботи стоячи. Причому працюють босоніж, а деякі — стоячи на масажному килимку, щоб стимулювати кровообіг.

Ну, і взагалі, запишіться до спортивної зали. Це точно убереже вас від гіподинамії.

Джерело

Поділись


Новини партнерів