Яке положення тіла під час сну допомагає профілактувати хворобу Альцгеймера

Хвороби Альцгеймера можна уникнути, якщо обирати правильне положення тіла для сну.

Крім того, що сон допомагає відновити витрачені за день сили, оновити ряд найважливіших процесів, що забезпечують нормальну життєдіяльність організму, правильне положення тіла під час сну може також захистити від розвитку такої недуги, як хвороба Альцгеймера.

Серед найбільш поширених проблем, пов’язаних з порушенням когнітивних здібностей, хвороба Альцгеймера займає перші позиції. Для цього захворювання характерні як втрата пам’яті, так і надалі — нездатність виконувати звичайні для здорової людини функції: працювати, готувати їжу, читати, орієнтуватися на місцевості і у часі, втрата здатності справлятися з повсякденними завданнями (проблеми з самообслуговуванням і розлади поведінки). Ефективного лікування даного захворювання поки створити не вдалося, проте деякі методи профілактики можу допомогти знизити ризик розвитку даної патології.

Зокрема дослідники з Університету Стоуні-Брук провели наукову роботу, яка показала, що одним з методів профілактики хвороби Альцгеймера може стати правильне положення тіла людини під час сну. Саме під час сну відбувається очищення мозку спинномозковою рідиною від білкових компонентів, що накопичились за день, які провокують утворення бляшок, що у подальшому й призводить до зниження когнітивних функцій.

“Крім того, що сон людини повинен тривати не менше за 7-8 годин, вкрай важливо ще обрати правильну для сну позу. Наше дослідження показало, що сон у положенні лежачи на боці сприяє кращому очищенню мозку від шкідливого білка, тим самим допомагаючи знизити ризик розвитку деяких нейродегенеративних захворювань”, — повідомляють фахівці.

Джерело

Поділись


Новини партнерів