Газові плити виявилися також небезпечні для здоров’я, як азбест і тютюн

На думку вчених, газові плити загрожують як здоров’ю людей, так і клімату, пише Gazeta. Видання наводить коментарі експертів, які відзначають, що при поганій вентиляції виникає небезпечна концентрація шкідливих для здоров’я продуктів горіння. Метан виділяється навіть тоді, коли плита вимкнена, стверджують вони. Тому газові плити “винні” ще й у підстьобуванні парникового ефекту.

Якщо ви думаєте, що це буде чергова стаття про отруєння чадним газом, ви помиляєтеся. Газові плити можуть нашкодити здоров’ю навіть при правильному використанні. Деякі вчені кажуть, що вони провокують захворювання дихальної та серцево-судинної системи, а також сприяють змінам клімату.

Це не якісь теорії змови, поширювані одержимими панікерами-екологами. Побутові газові плити можуть становити небезпеку для здоров’я і навіть життя. Публікації на цю тему з’явилися в таких впливових виданнях, як “Нью-Йорк Таймс” або “Гардіан”. Оприлюднено результати дослідження кліматичної ради Австралії, у всьому світі неодноразово публікувалася і широко обговорювалася Доповідь вчених зі Стенфордського університету. Хоча дослідження проводилися на невеликій вибірці, їх результати привернули увагу багатьох організацій і відомств, які визнали тему суспільно важливою. Не вщухають суперечки про те, що робити з газовими плитами, якщо прилади, що використовуються в одних тільки американських домогосподарствах, шкодять навколишньому середовищу не менше, ніж півмільйона автомобілів.

Це слизька тема

Можна було б припустити, що тема зацікавить поляків, адже вона стосується багатьох з нас. За даними Центрального статистичного управління, з кожним роком обсяг споживання газу в польських будинках зростає на кілька відсотків, продовжують розширюватися газові мережі, до яких у всій країні підключено вже більше трьох мільйонів будівель. Якщо газові плити дійсно становлять небезпеку, виникне серйозна суспільна проблема.

В цілому газ не асоціюється з негативним впливом на здоров’я, якщо мова не йде про вибухи газових балонів або неправильному використанні газових приладів. Системи газового опалення здаються на тлі вугільних печей сучасними і “чистими”. Багато політиків і чиновники просувають їх під гаслом екологічної безпеки. Звичайно, плита — це не опалення, а коли є відкритий вогонь (і процес горіння), загрози виникають інші, але в цілому імідж у газу хороший, тим більше що нас оточує безліч інші небезпек, а проекологічна позиція до цих пір часто вважається дивацтвом.

Експерти, до яких ми звернулися, намагалися піти від прямої відповіді на питання, наскільки небезпечні газові плити. В цілому висловлювання зводилися до того, що з їх можливим негативним впливом мало що можна зробити. Очищувачі повітря і нова система вентиляції коштують дорого і навряд чи зацікавлять наших співвітчизників, особливо зараз, на тлі інфляції та економічних наслідків пандемії. Відкривати навстіж вікна і ретельно провітрювати? На вулиці часом буває такий зміг, що можна собі тільки нашкодити. Втім, польських досліджень, присвячених виділенню плитами шкідливих газів в тих чи інших концентраціях поки немає, тому звідки ми можемо знати, чи не становить велику небезпеку, наприклад, прогулянка взимку по місту?

Логіка

Лікар-терапевт Якуб Грабський (Jakub Grabski) каже, що його не здивували повідомлення про вплив газових плит на здоров’я. “Якщо приміщення погано вентилюється, зростає концентрація небезпечних продуктів горіння, в першу чергу оксидів азоту. Вона може виявитися вище, ніж на вулиці, навіть в тих місцях, які не славляться чистотою повітря. Дослідження на цю тему проводили, зокрема, британці, і немає жодних підстав вважати, що в Польщі ситуація виглядає якось інакше”.

Висновки дослідників медика не радують: “Гордон Рамзі, мій кумир, каже, що вважає за краще готувати на газі. Я з ним солідарний. Мені подобається, як виглядає вогонь, а, найголовніше, він дозволяє легше регулювати температуру. Ці сучасні плити або, як здається, взагалі не гріють, або спалюють все за пару секунд. Але, на жаль, аспект здоров’я ігнорувати не можна.

Найефективніші рішення пов’язані з великими витратами. Заради безпеки газову плиту можна поміняти на електричну, індукційну. При цьому слід пам’ятати, що хороша вентиляція потрібна в будь-якому випадку: небезпечні субстанції можуть виділятися з пригорілої їжі або посуду”.

Зробіть це заради дітей

Чим поганий газ? З доповіді кліматичної ради Австралії випливає, що найбільшу небезпеку становлять оксиди азоту і потрапляють в повітря Зважені дрібнодисперсні частинки РМ 2.5 (розміром 2,5 мікрон і менше). Імовірно, саме вони в півтора десятках відсотків випадків стають причиною виникнення астми у австралійських дітей. “Дитина, що живе в будинку, де готують на газі, в тій же мірі ризикує заробити астму, що дитина, що піддається впливу тютюнового диму”, — вказує прес-секретар Ради і автор документа Кейт Чарльзуорт (Kate Charlesworth). “У минулому лікарі говорили про загрози, пов’язані з азбестом і тютюном, а зараз ми зобов’язані вказати на загрози, пов’язані з газом”, — підкреслює вона.

Австралія, навіть її найбільші міста, може похвалитися відносно чистим повітрям. У Канберрі, правда, реєструвався рекордний рівень забруднення, але це були тимчасові проблеми, в основному пов’язані з лісовими пожежами. При цьому астмою страждає кожен десятий австралієць, а по дитячій захворюваності на астму Австралія знаходиться на одному з перших місць у світі. Там багато років намагалися знайти причину такого стану справ і, як кажуть експерти, що склали минулорічну Доповідь, вся справа саме в газових плитах.

“Деяких може шокувати новина про те, що приготування їжі на газовій плиті сприяє виникненню у дітей симптомів астми. Потрібно навчати суспільство, підвищувати обізнаність про проблеми, пов’язані із забрудненням повітря в приміщеннях”, — зазначає Мішель Голдман (Michele Goldman) — глава найбільшої організації, яка займається в Австралії допомогою пацієнтам з астмою.

Як австралійці збираються боротися з проблемою? Вони планують перейти на сонячну і вітрову енергію, підкреслюючи, що газ шкодить не тільки тоді, коли згорає в газових плитах. Його видобуток і переробка має руйнівний вплив на природу, як кожне викопне паливо він підстьобує зміни клімату. Ті, в свою чергу, підвищують ризики для здоров’я, пов’язані з екстремальними погодними явищами, такими, як аномальна спека або інтенсивні грози, через які починаються лісові пожежі.

Парниковий ефект

Чи буде споживання газу знижуватися за межами Австралії? Складно сказати. Вчені зі Стенфордського університету в цьому сумніваються.

Слабкість до газу живить, як з’ясовується, не тільки маестро кулінарії Гордон Рамзі. “Люди звикли до своїх традиційних плит. Є щось виключно людське в приготуванні їжі на газовій плиті, на відкритому вогні”, — вказує Ерік Лебел (Eric D. Lebel) — головний автор дослідження, яке на початку цього року наробило багато шуму не тільки в галузевих виданнях. У ньому говориться, що газові плити загрожують життю на Землі через парниковий ефект: навіть в непрацюючому стані вони виділяють метан, парниковий потенціал якого майже в 20 разів вище, ніж у вуглекислого газу. Всі газові плити в американських будинках надають на клімат такий же вплив, як 500 тисяч автомобілів.

Як це впливає на людину? Кліматичні зміни, що провокують посухи, повені, урагани і так далі, можуть позбавити здоров’я мільйони людей і привести людство до катастрофи.

На жаль, це ще не все

Вдихання повітря, в якому присутні оксиди азоту (особливо діоксид), може не тільки дати поштовх до появи астми або загострення хронічної обструктивної хвороби легенів, але і значно послабити імунітет, а також сприяти розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань (головним чином раку грудей і легенів). Епідемію серцево-судинних і онкологічних захворювань пов’язують також із забрудненням повітря зваженими частинками РМ 2.5.

З газових плит, тим більше при неправильному використанні, виділяється також формальдегід. У невеликій концентрації він подразнює очі, слизові оболонки носової порожнини і глотки. У великій (більше 60 міліграмів на кубічний метр) — може спровокувати ураження легеневої тканини і набряк легенів.

Всі ці загрози існували давно, але пандемія посилила проблему. Як повідомляє Європейське агентство з навколишнього середовища, зараз багато жителів Європи проводять у своїх квартирах 90% часу. У приміщеннях, які часто об’єднують в собі функції кухні, їдальні, робочого кабінету і спальні якості повітря слід приділяти особливу увагу.

Порожні страхи? Все шкодить, значить, краще нічого не боятися? У контексті все більш поширеної кліматичної депресії такий підхід має свої плюси. Не варто плекати ілюзій, що нам вдасться в одну мить умовити всіх відмовитися від їх звичок, а при цьому понести великі витрати. Однак якщо ви тільки збираєтеся переїжджати в новий будинок або квартиру, може бути, з огляду на все написане вище, варто відмовитися від газу і вибрати менш спірну систему опалення або плиту?

Поділись


Новини партнерів