Медики назвали простий спосіб уникнути серцевих захворювань

Люди похилого віку можуть захистити себе від розвитку серйозних серцевих захворювань, щодня виконуючи помірні або енергійні фізичні вправи. Усього 20 хвилин фізичної активності на день значно впливають на серцево-судинну систему.

Нещодавнє дослідження за участю фахівців з Університету Падуї показало, що фізична активність пов’язана з нижчим рівнем серцево-судинних захворювань. Результати, опубліковані в англомовному журналі Heart, показують:

  • Фізична активність також захищає від серцево-судинних захворювань у похилому віці.
  • Фізична активність пов’язана з нижчими показниками смертності від усіх причин.
  • Вправи особливо хороші для захисту від ішемічної хвороби серця та серцевої недостатності.
  • Ризик серцево-судинних захворювань знижується на 52 відсотки.
  • Вправи не захищають від інсульту.
  • Підвищення фізичної активності у ранньому віці дає більший ефект.

Тому дослідники проаналізували дані 3099 людей похилого віку з Італії, яким було не менше 65 років і які брали участь у дослідженні Progetto Veneto Anziani (ProVA).

Наявність серцево-судинних захворювань (ІХС, серцевої недостатності та інсульту) в учасників визначали за допомогою клінічних обстежень, опитувальників та історій хвороби. Остаточний аналіз включав 2754 учасників, 60 відсотків (1398) з яких були жінками.

За словами дослідників, більш високий рівень фізичної активності, а також підтримання активного способу життя з часом були пов’язані з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань та смерті як у чоловіків, так і у жінок.

Найбільший вплив на зниження ризику нових випадків ІХС та серцевої недостатності у літньому віці справила фізична активність. З іншого боку, не вдалося продемонструвати значний зв’язок між фізичною активністю та ризиком інсульту.

Найбільший ефект спостерігався у учасників-чоловіків зі стабільно високою активністю, у яких ризик серцево-судинних захворювань був на 52% нижчим у порівнянні з чоловіками зі стабільною низькою активністю.

Що стосується тривалості фізичної активності, дослідники повідомляють, що найбільше зниження серцевих захворювань та серцевої недостатності спостерігалося при фізичній активності від 20 до 40 хвилин від помірної до високої вдень.

Поділись


Новини партнерів