Ріст людини може впливати на схильність до раку і хвороб серця – вчені

За даними фінських вчених (Університет Тампере), у низькорослих людей підвищений ризик серцевих захворювань.

Ріст людини пов’язаний як зі збільшеним, так і з меншим ризиком постраждати від розвитку раку або серцевого нападу, вважають наукові фахівці. Зокрема, дослідження Університету Тампере (Фінляндія) показало, що низькорослі люди більшою мірою схильні до серцевих захворювань. Його автори оцінювали як невисокий зріст у чоловіків менше 165 см, у жінок – менше 160 см. проаналізувавши результати 52 робіт, в яких визначалися асоціації між ростом і людей і їх захворюваннями, фінські фахівці прийшли до висновку, що “у низькорослих представників населення ймовірність розвитку серцевого захворювання в півтора рази вище”.

Також вони підрахували, що невисокі чоловіки вмирають з будь–якої причини в порівнянні з більш високими чоловіками на 37% частіше, а низькорослі жінки – на 55% частіше.

Що стосується конкретно серцевої недостатності, то низькорослі люди страждають від серцевого нападу на 52% частіше, ніж люди високого зросту.

Дослідники не можуть дати повноцінного пояснення подібної закономірності, але припускають, що у людей невисоких кровоносні артерії є більш вузькими.

Але в той же час і високий зріст пов’язаний з власним набором ризиків. Дослідження, опубліковане в журналі Circulation: Cardiovasencology Genetics, показало, що у чоловіків зростом вище 188 см серйозно підвищений ризик утворення тромбів. У свою чергу, дані, які опублікував журнал Lancet, свідчать, що високий зріст пов’язаний з схильністю раку.

Дослідники заявили, що більш високі люди демонструють підвищену схильність до розвитку раку передміхурової залози у чоловіків і раку молочної залози, яєчників, ендометрію, товстої кишки у жінок. Вчені припускають, що механізми розвитку раку у високих можуть бути пов’язані зі збільшенням розміру їх органів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів