Лікар попередила, що недосипання може стати причиною онкології

Якість сну безпосередньо пов’язана з ризиком розвитку онкологічних захворювань. Про це повідомила кандидат біологічних наук Наталія Половодова.

Вона наголосила, що на якість сну можуть вплинути різні фактори. Наприклад, вкрай негативно на самопочуття людини впливає сон не в повній темряві, і він значно підвищує загрозу розвитку раку. Справа в тому, що сон при світлі провокує зниження вироблення мелатоніну, а саме цей гормон відповідає за біологічні ритми. “Багато людей несерйозно ставляться до теми повного затемнення в спальні, адже цей фактор має колосальне значення для здоров’я людини, тому що тільки в таких умовах може вироблятися гормон мелатонін”, – пояснила лікар.

За її словами, якщо не дотримуватися інших правил, у людини можуть виникнути серйозні порушення сну, що загрожує розвитком найрізноманітніших недуг, у тому числі і онкології. При цьому сомнолог Олена Царьова розділила позицію своєї колеги і наголосила, що мелатонін справді може вироблятися лише в абсолютній темряві. Якщо в організмі починається дефіцит цього гормону, то можуть постраждати всі тканини і органи. Дефіцит мелатоніну спочатку позначатиметься на нервовій системі, потім порушиться травлення, виникнуть серйозні проблеми із серцем та судинами.

Поділись


Новини партнерів